Банкеръ Daily

Общество и политика

Магнатът Игнат Канев с приз за развитие на дарителството

Канадският магнат и филантроп Игнат Канев беше отличен като "личност, допринесла за развитие на дарителството в България" днес при връчването на 13-ите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител". Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които устойчиво и прозрачно подкрепят значими за обществото инициативи и каузи. Домакин на церемонията беше държавният глава Румен Радев, съобщи БТА.

Игнат Канев не е само носител на философията на дарителството, но и носител на възрожденския дух и на строителите на нова България, посочи президентът Румен Радев. Волята на Канев е да сподели отличието със своята съпруга и с дъщерите си, които работят всеотдайно за тази кауза. Те го правят с ясното съзнание не само да даряват, но и да стимулират дарителството и да помагат на България, отбеляза държавният глава.

Игнат Канев е управител на благотворителна фондация, носеща неговото име, в която главна роля имат съпругата му Димитрина и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина. С дарения на фондацията в Русенския университет е построен "Канев център" и са открити обновени отделения - педиатрично и по трансфузионна хематология, в болницата, която носи неговото име. Подкрепя със стипендия студенти-отличници от Русенския университет. В родното си село Горно Абланово Канев издигна културен дом.

Канев е роден през 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г., почти без средства, без да знае английски и без да има връзки и приятели, заминава за Канада.

Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма, която съществува и до днес. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара.

Почетен консул е на България в Канада. Награден е с ордена "Стара планина - първа степен", почетен гражданин е на Русе и доктор хонорис кауза на Русенския университет.

В категорията "Най-голям обем финансови дарения" беше отличена компанията

"Дънди прешъс металс Челопеч", която през 2017 г. е дарила за общественозначими каузи повече от 1,5 млн.лв.

За "Най-голям обем нефинансови дарения" беше наградена "КонтурГлобал Марица Изток 3" , която изгради и оборудва парк "Езерото" в Гълъбово.

В категорията "Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите" отличието е за "САП лабс България", а "Най-щедър дарител" е "Колпойнт Ню Юръп".

За "Най-добра дарителска програма" беше отличена "Лидл България", а за"Най-добра програма на малко и средно предприятие" - "Филип Морис България".

Наградата за "Най-добра дарителска програма на местен дарител" беше за "Дънди прешъс металс Крумовград", а за "Най-устойчива дарителска програма" - за "Райфайзeнбанк България".

За "Най-сполучливо партньорство" отличените са "Ейвън козметикс България" и "Алианс за защита от насилие, основано на пола" за създаване на гореща линия за жертви на домашно 

Facebook logo
Бъдете с нас и във