Банкеръ Daily

Общество и политика

Магията и символиката на старото злато оживява в колекцията на Антонио Василев

Изложбата "Старото злато – магия и символика" от частната колекция на Антонио Василев, бе открита днес в Националния исторически музей. Изложените експонати ще могат да се видят до 1 февруари 2020 година. Официалните гости на събитието, сред които Диана Саватева, зам. председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, Жозеп Бенц, президент на Кралския артистичен кръг в Барселона и Жоан Абело, директор на Музея на Пикасо в Барселона, бяха посрещнати с българска погача и мед. Самодейци към читалище "Пробуда 1920" в с. Железница изпълниха ритуала ладуване, демонстрираха как момите са „наричали“ пръстени и други накити и са гадаели за кого ще се омъжат.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, приветства гостите и поясни, че те показват една обновена и погледната от друг ъгъл изложба в традиционната зала за временни изложби. Тя изрази своята дълбока благодарност към колекционера Антонио Василев за това, че в цялата си дейност той показва огромното си родолюбие. Символиката на златото и на тези предмети, митовете и легендите, скрити зад красотата им носят във всички нас нещо повече от естетическа наслада, подчерта доц. Петрунова.

"Античната традиция златото да се приема като един символ на безсмъртието е нещо чисто, стойностно, което ни гарантира един стойностен живот и преминаване в другия свят, по-хубавия, както те са смятали – това е символът на златото," поясни доц. Петрунска и изрази желанието си всички да погледнат на тази изложба през погледа на златото като символ на чистотата, безсмъртието и на вечно неспиращия цикъл на живота.

Диана Саватева, зам.-председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, предаде поздрави от г-н  Вежди Рашидов и уточни, че той не веднъж е изразявал позиция, че е необходимо да се създаде ясен регламент за съществуване и създаване на частни колекции, както и облекчаване на условията за тяхното поддържане. Колекционерът Анотнио Василев изрази силното си вълнение от това, че вижда как хората се радват на това, което е събрал и показва пред публика.

Акцент в експозицията е женско джубе, изцяло избродирано от сърмени златни нишки. Сред експонати са също и три сребърни пафти с позлата, с изображения на двуглав орел върху седеф, образци на Чипровската златарска школа и нейното наследство от XVII век, женски накити за глава - надушни висулки, подбрадник, игла за коса, обици наушници, прочелник, изработени от сребро с позлата и инкрустирани с полускъпоценни камъни, никалната сребърна чаша във формата на кратунка, както и две позлатени сребърни гривни, инкрустирани с полускъпоценни и цветни камъни, както и две гривни кубелии. Всички експонати в изложбата показват високите ювелирни майсторски умения на българските златари при обработката на благородни метали и инкрустации. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във