Банкеръ Daily

Радостин Василев:

Мафията проби в ИТН. Свалям доверието си от Слави Трифонов

Шестима депутати и подалият оставка спортен министър Радостин Василев свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат групата на "Има такъв народ" в парламента. Това обяви Василев на пресконференция на националния стадион "Васил Левски".

Стана ясно, че заедно с Василев "Има такъв народ" напускат депутатите Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов - бивш офицер от НСО и бивш областен координатор на ИТН Русе, Георги Георгиев, Деян Петков - общински координатор на Плевен.

"С огромна тъга даваме тази пресконференция, за да обявя, че аз в качеството си на министър на спорта не мога повече да подкрепям действията на лидера на ИТН. Свалям доверието си от Слави Трифонов. Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но дойде моментът, в който България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер. Напускам ИТН с огромна тъга", каза Василев. 

"Тази партия се самоизчегърта, действията на Слави водят до изчегъртване на държавата", коментира министърът в оставка. "Мафията проби в ИТН!", добави той.

"Принципите на ИТН не могат да бъдат нарушавани дори от Слави Трифонов", каза още Василев.

"Явно разбиранията на мен и на Трифонов са различни, защото докато градях структурите и обикалях сам, за да казвам, че това е кауза, моят морал не ми дава някак си да погледна тези хора от тази партия. Докато 2021 оттеглянето ни беше оправдано, аз бях свидетел на безпрецедентното саботиране през юли. Застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията", посочи той.

И добави: "Аз оставих семейството си, подлъгах страшно много хора, ангажирах хора да ми помагат, напуснаха компании на запад, за да помагам, почти си унищожих адвокатската практика. Адски съм разочарован от всичко, което се случва", каза още спортният министър.

"ИТН е бизнеспроект, а не политически такъв", разкри Радостин Василев.

Той каза, че с тръгналите си депутати са готови да се подложат на детектор на лъжата, че не са получавали и стотинка, за да се откажат от Трифонов. Причината за отцепването на коалицията не е Македония, а невъзможността да е получат едни пари. "Сигурен съм, че Слави не е жаден за власт, той е бизнесмен", добави Василев. 

"Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, от своите депутати – той не ги познава. Не е дошъл 2 години в офиса в Плевен, родният му град. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер", посочи той.

Той заяви, че не е бил търсен от никого и никой не го е притискал от ИТН през изминалите месеци. "Защото те знаят, че аз съм безпрекословно луд”, добави Радостин Василив.

"Аз повече от тази структура не мога да бъда не за друго, а само заради поведението на лидера и на приближен кръг от хора. С депутатите от ИТН сме в много добри отношения. С много малко изключения те са свестни хора. Знаят, че аз казвам истината. Аз продължавам да бъда себе си, не съм обещал подкрепа, не съм купен от никого", посочи той.

"Трифонов е 20 години приятел с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ?", запита още министърът на спорта в оставка.

"Гроздан Караджов никой в ИТН не го познава. Той се появи като кандидат за наш министър, който зае позицията на Георги Георгиев, който се занимаваше с програмата за регионалното развитие две години, който разкриваше инхаус процедурите и злоупотребите на ГЕРБ във възлагането на обществени поръчки. Как този човек да приеме, че на негово място се слага един брокер. Съжалявам, но до Гроздан Караджов не мога да стоя", допълни Василев.

"Бях областен координатор на Враца и София област. Писах програмата по регионално развитие на партия „Има такъв народ“. През това време не съм взел нито един лев за тази си дейност", заяви инж. Георги Георгиев от ИТН по време на брифинг, на който посочи мотивите за напускане на партията на Слави. 

"Офиси се откриваха със средства на партията. Съв Слави Трифонов се виждаме много рядко. Още след като Гроздан Караджов беше избран за министър излезе едно проучване за демографското бъдеще на България, аз пуснах един коментар в моя Фейсбук, че е негово задължение да се погрижи за регионалното развитие на страната. Половин час след това получих едно обаждане от Тошко Йорданов с призив да махна статуса си", разкри той.

Депутатът разкри с кои действия в сектора на регионалната политика не е бил съгласен. „Дадоха се половин милиард за общините, но без критерии за развитие на регионалната политика. Има критерии, които са с неясно какви и неясно за кого. Поръчките бяха стартирани преди 1-2 години и ремонтите трябваше да са на по-ниски цени, но не ни разрешаваха да питаме. По отношение на текущите ремонти – поисках проверка и стана страшно. Преведени са половината пари на строителите и предстои да се преведат останалите. При новите ремонти обществените поръчки се саботират. Строителите казват, че се е налагало да се срещат с Орлин Алексиев, който отивал при Гроздан Караджов и той казва кои са правилните фирми“, разкри още Георги Георгиев.

“Днес е един от най-тежките ми дни. Не съм членувал в нито една партия. Изразявал съм гражданската си позиция. Аз вярвах на каузата на „Има такъв народ“. Това, което ни събра бе смяната на порочния модел „ГЕРБ“, заяви адв. Иво Атанасов от ИТН.

„Има моменти в живота, когато човек трябва да вземе решение. Нещата бяха ужасяващи и все още са такива. Аз се чувствах длъжен да променя нещата“, призна той.

„За мен тази партия функционираше изключително трудно. Тази партия е лидерска, но ние сме приели устав. Той обаче беше потъпкван от ръководството на партията. Когато тръгваш на битка трябва да имаш другари до себе си, на които да вярваш. Слави Трифонов не съм го виждал от една година“, сподели адв. Атанасов.

„Решенията ми за напускане на ИТН не е плод на емоция, бях го решил още преди Нова година. Въпреки това реших да остана в парламента и да се боря за това, което бяхме обещали на гражданите, за да не изглеждаме като предатели. В 47-ия парламент на нас не ни се казваше нищо. След изборите, когато трябваше да се водят преговори, ние не знаехме нищо. Научаваме за назначенията от социалните мрежи. Ние поставихме 20 теми за изпълнение. От тях не е изпълнена нито една“, обясни още той.

По думите му отношението към съпартийците му е било ужасно.

"Моето решение да напусна ИТН беше предизвикано от няколко неща", заяви на брифинга на министърът в оставка Радостин Василев депутатът от "Има такъв народ" Николай Радулов. 

"Последните месеци обикаляме страната, говорихме със симпатизанти и актива на партията. С надежда гледаха към нас, никой не беше ходил при тях от изборите. Питаха ме: "От избори на избори ли ще го караме"", каза той. 

"Пари не взимаме", категоричен е Радулов.

"През целия си 40-годишен професионален опит, не очаквах да видя СМС от Тошко "Трифонов", че сме никои и ще гласуваме, както ни се каже", допълни той.

Николай Радулов призна, че не е бил член на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във