Банкеръ Weekly

Общество и политика

МАДАМ МВФ ПРИСТИГНА

Свикнахме с нея като с летните жеги. Ан Макгърк е отново в България и отново е в центъра на медийния интерес. А и как иначе, след като тя държи и ножа, и хляба. Г-жа Ан Макгърк кацна на летище София на 18 юли (събота) в 17.00 ч. Половин час преди нея незнайно откъде се завърна главният изпълнителен директор на БУЛБАНК Чавдар Кънчев, а четвърт час по-късно Георги Пирински замина в съседна нам държава. Шефът на БУЛБАНК нае такси до града, а шефката на мисията на фонда, придружавана от представителя на МВФ у нас Питър Стела, отпътува за хотел Шератон с луксозния Мерцедес на БНБ. За почивка от дългия полет Вашингтон-Франкфурт-София тя имаше само един ден. Днес (20 юли) в 8.30 ч. за първата от многобройните срещи по преговорите за тригодишното споразумение с Фонда в Министерския съвет я очакват Муравей Радев, Александър Божков и Светослав Гаврийски.


Както обикновено, в първите минути на българска земя г-жа Макгърк бе лаконична: Трябва да намерим решение на някои сложни и много важни въпроси и те са свързани както с бюджета, така и с реформата в социалната сфера. Ще обсъдим и инвестиционната програма, както и данъчната политика. Едно от нещата, с което ще се занимаем, е намаляването на социалната цена на реформата. В тази област вече работи Световната банка. Много е важно да има дебат в обществото по всички тези проблеми. Важно е дали България ще продължи с реформите, водещи я към пазарна икономика, или отново този процес ще се отложи. Надяваме се, че сега ще хванете момента


Поредното посещение на ръководителката на мисията на МВФ бе отложено с една седмица. Изтъкнати бяха лични мотиви, но по-вероятно, изглежда, причината да е в закъснението на правителството при изработването както на енергийната, така и на инвестиционната си програма. Последната бе готова едва на 16 юли. А както самата г-жа Макгърк подчерта, инвестиционната програма е един от най-сложните въпроси, който трябва да намери своето разрешение. Сложни преговори предстоят и по макрорамката за следващите три години, както и инфарктни разговори за политиката по доходите.


Най-труден обаче ще е проблемът със структурната реформа, и то в приватизационната й част. БКК наруши записаните в матрицата срокове и не можа да посрещне сегашната мисия на Фонда с втора приватизирана банка. Остава възможността в началото на август поне да я изпрати с такава. Бави се и изборът на консултант по продажбата на ЕКСПРЕСБАНК, но тук поне вината може да се подели с бюрократите от програмата ФАР.


През тази година все още не е приватизирано нито едно голямо предприятие, било директно, чрез Агенцията за приватизация или чрез чуждестранен посредник. Скандалът около сделката за Булгартабак тепърва ще се разпалва. Така че освен с финансова стабилизация, с друго постижение в областта на реформата трудно можем да се похвалим

Facebook logo
Бъдете с нас и във