Банкеръ Weekly

Общество и политика

Мачът ляво - дясно: хлъзгав!

Основните опоненти в предстоящия вот за Брюксел в лицето на БСП и ГЕРБ стартираха кампаниите си съответно на 25 и 27 април с индиректен сблъсък, като крайната цел е една - пълна мобилизация на електората и победа с няколкостотин гласа... Дори не с мандат! Отричайки противниковия отбор, лидерите Сергей Станишев и Бойко Борисов обещаха пред своите съпартийци дежурния триумф. А кандидатите на левицата и десницата за председател на Европейската комисия (EК) Мартин Шулц и Жан -Клод Юнкер промоцираха в София едни и същи сходни идеи за бъдещето на обединена Европа.


Така неориентираният все още български гласоподавател за пореден път се оказа като в небрано лозе.


Като за капак Шулц похвали своя приятел Ивайло Калфин от АБВ за ужас на соцводача и лидер на ПЕС Станишев. А Юнкер опита да събере ГЕРБ, Реформаторския блок и "Синьо единство", като чистосърдечно призна, че има нужда от гласовете на всички техни избиратели. Кандидатите на партиите ни за Брюксел някак си останаха на втори план. Не разбрахме кое ще е различното, ако Европа олевее. Както и какво ни чака, ако десницата остане водещото политическо семейство в Европарламента.


Борисов отсече, че на родна почва се задава двубой "между доброто и злото". Станишев ритна топката в неговото поле с думите: "България няма време за губене...с ГЕРБ" и Европа няма време за губене... с Европейската народна партия (ЕНП)". И мачът ляво - дясно започна с традиционните агитки. Четири хиляди другари в НДК срещу 14 000 гербери в столичната зала "Армеец". Първите обвиниха вторите, че са незаконно забогатели и така плащали за масовките си, вторите отвърнаха на удара с думи от рода на "те не са виновни, толкова могат". И... толкова.


А предизборното игрище за Брюксел се оказа хлъзгаво, при положение че Юнкер и Шулц стартираха кампаниите си с


идентични до болка познати ни приоритети:

битка с корупцията, стимулиране на малкия и средния бизнес, откриване на нови работни места.


В случай че бъде избран, Шулц ни обеща подкрепа за Шенген, но... в следващите пет години. А Борисов сътвори "новина", след като рече, че не му стигнали три дни в качеството му на премиер, за да получи България зелена светлина за Шенген.


"Ако ДПС се бяха съгласили да остана още три дни преди президентът да връчи указа, България щеше да е в Шенген. Но Лютви Местан каза "Не", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. Според него тъкмо след три дни се събирал Европейският съвет, където след негова намеса Холандия най-после щяла да каже "да" за присъединяването ни и това щяло да е достатъчно.


Борисов по всяка вероятност има предвид указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев разпусна 41-я парламент и назначи служебното правителство. Издаването на този указ обаче можеше да бъде забавено, ако ГЕРБ бе се възползвала от възможността за нов проучвателен мандат в рамките на законните седем дни. Да не говорим, че Камен Костадинов от ДПС нарече изявлението на Борисов "поредните глупости". И припомни, че е имало консенсус между партиите за датата на предсрочните избори миналата година.


Иначе пред смаяния поглед на Юнкер Борисов дръпна цветущо слово, в което обясни, че на социалистите им треперят мартинките, че казали на Пламен Орешарски: "Ще идеш до Виетнам пет-шест дни, плаж, море, жени по бански, ще се разходиш, само стой премиер". Нула експерт. Такъв е Орешарски."


Но, както е казал народът, за всеки влак си има и пътници. Борисов така помпа избирателите си. Що се отнася до посланията откъм ЕНП, преценете сами думите на Жан Клод-Юнкер: "Социалистите малко приличат на Христофор Колумб, когато става дума за икономическата им политика. Като тръгнат, не знаят накъде отиват, а като стигнат някъде, не знаят къде са. А данъкоплатците трябва да плащат сметката за всички тези приключения".


Борисов, естествено, натвори още куп сладки лафове като например този: за новия политик Николай Бареков: "Верно е, че


много хора съм вкарал в затвора, но тоя съм го пропуснал

Следващия път няма да има пропуск."


А лидерът на АБВ Георги Първанов вдигна бяло знаме срещу врага, като откри кампанията си с цитат от Макиавели. "Ако си вдигнал ръка срещу тиранина, то трябва да го свалиш". Азбукар номер едно предупреди, че се задава най-тежката, компроматна и мръсна кампания от началото на прехода. И сравни движението си с "едно народно опълчение, гражданско опълчение, заобиколено от тежките редовни армии на една чудовищна коалиция". Това обаче нямало да убие АБВ, щяло да ги направи по-силни.


Ако все пак някой е вярвал на Първанов, че ще работи за победа на левицата и срещу Борисов, днес може да преосмисли позицията си.


Вдясно, разбира се, има и други патерици. Реформаторите. Говорителят им Радан Кънев например се похвали, че казал на Юнкер как те не били "трета глуха, а първи челен коловоз". А синята Надежда Нейнски обясни, че десницата има нужда от рестарт и... борбата за Брюксел започна. На този етап със сигурност знаем едно. И Станишев, и Борисов ще пратят свои верни хора в ЕП. Соцлидерът е мандатоносител и като такъв задачата му е да удържи максимално дълго властта. Трябва да подготви и свой партиен наследник, който да посочи на конгреса през 2016-а (тогава изтича уставната възможност той да е председател на БСП още един мандат). Но...дотогава има достатъчно време. Пък и в партийните документи лесно се вкарват поправки.


За Борисов казват, че има за цел не Европа, а президентската институция. Дори ако човек слуша Бареков, председателят на ГЕРБ вече се бил договорил с ДПС да го подкрепят при извънредни избори за държавен глава.


Та, такава е родната картинка малко след старта на кампанията за ЕП.


Въпреки че залогът не е малък. Защото политическото разпределение на членовете в Европейския парламент ще определи кой да бъде начело на ЕК - изпълнителният орган на ЕС, който предлага европейското законодателство и съблюдава неговото прилагане. А ЕП - единствената пряко избирана европейска институция, е първостепенна част от системата на взимане на решения в Евросъюза и има равноправна на националните правителства тежест по почти всички европейски закони.


 


Кандидатът на ЕНП: Жан-Клод Юнкер


Ако няма газ от Изток, ще доставяме от Запад


Като председател на ЕК никога няма да приема политически или търговски конфликти с наши съседи да оставят милиони европейски граждани от България да нямат газ цял месец през зимата. Ако няма доставки от Изток, би трябвало да компенсираме това с доставки от Запад. Ако цената на енергията от Изток стане прекалено висока в комерсиален и политически план, Европа трябва да премине много бързо към други канали на доставка. Събитията в Украйна показват защо е необходим ЕС. Имаме нужда от повече солидарност в енергийната политика. Един ден ЕС ще има нужда от обща европейска отбрана. Путин ни поставя тест, той много добре знае, че не искаме война. И аз не искам война, много добре знам колко струва тя. Но не можем да допуснем да му се размине. Ако Русия не доведе ситуацията до деескалация, трябва да преосмислим много бързо вашите икономически санкции. Трябва да прекъснем потока от пари към Русия. И то днес, а не утре.Кандидатът на ПЕС: Мартин Шулц


Необходима е борба срещу укриването на данъци


Опасен мит е, че минималните европейски заплати ще сринат една икономика. Много европейски страни имат подобна система, вече я въведохме в Германия благодарение на социалдемократите. Все още не е универсална, но мисля, че е необходимо да стане... ЕС трябва да играе важна роля при създаването на интегриран пазар в новите технологии и да инвестира в нашата нова онлайн инфраструктура...


Необходима е борба с укриването на данъците и прилагане на ефективно фискално правосъдие. Европа страда от загубата на 1.5 трилиона евро от данъчни измами, които са откраднати от джобовете на трудолюбиви хора. Тази вратичка в закона трябва да бъде затворена, а средствата да бъдат идползвани за създаването на нови работни места... Ще се боря срещу наравното заплащане между мъжете и жените. ЕС е ангажиран с равенството между половете. Твърде дълго по темата в ЕС имахме красиви думи и малко действия.


 


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във