Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛУСТРАЦИЯТА ПАК ОСТАНА В БЪДЕЩЕТО

Първият работен ден след националния празник събра депутатите в пленарната зала като че ли единствено, за да ги раздели отново. Народните представители от коалиция Народен съюз за пореден път внесоха за обсъждане своя лустрационен законопроект. Но и сега противниците на идеята за ограничаване достъпа на бивши ръководни кадри на БКП до държавни постове се оказаха много повече, отколкото поддръжниците. Всъщност вносителите не успяха да спечелят на своя страна почти никакви гласове от други парламентарни групи.


По съвсем разбираеми причини най-категорична беше позицията на депутатите от Демократичната левица и от групата на Евролевицата. Според тях такъв закон би влязъл в пълно противоречие с подписаната от България Харта за правата на човека и би нарушил стабилизиралия се политически климат в държавата.


Депутатите от СДС също не подкрепиха законопроекта и доводите им се оказаха непроменени спрямо миналата преди време дискусия. Предложеният от Народен съюз текст и този път беше отхвърлен с мотива, че съдържанието на подготвяния в момента закон за държавния служител отчитало необходимостта от такова ограничение и не било необходимо да се гласува отделен закон. Освен това самоцелното изолиране на част от българските граждани чрез самостоятелен закон би изострило напълно ненужно отношенията между различните политически сили.


Лидерите на коалиция Народен съюз изслушаха всички тези доводи без никаква симпатия и разбиране. Стефан Савов не скри своето огорчение, че законопроектът за втори път се оказа отхвърлен. И независимо дали огорчението му ще се отрази на вътрешнокоалиционните отношения между СДС и НС, или не, то все пак се превръща в реален резултат от една много закъсняла и недобре свършена досега работа.


Законът за държавния служител трябваше да е факт още преди години. Девет правителства се изредиха да управляват вече демократична България, но нито едно от тях не подреди сред законодателните си приоритети този толкова необходим документ. Когато преди по-малко от година СДС се готвеше да поеме управлението на страната, едно от най-споменаваните обещания беше именно изготвянето на въпросния закон. Днес, триста и трийсет дни след началото на 38-ото Народно събрание, той все още е само обещание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във