Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лукашенко блокира емиграцията

Печелейки 300 долара на месец при галопираща инфлация под управлението на режим с желязна хватка, беларуските граждани бягат в чужбина. Сега обаче правителството въвежда драконовски мерки, за да ги спре. Разтревожен от изтичането на квалифицирани специалисти в Русия и страните от ЕС, всемогъщият президент Александър Лукашенко въведе строги нови правила, които според профсъюзните лидери заробват работещите. Най-новият президентски указ принуждава работниците в дърводобивната и дървопреработвателната промишленост, които напускат служба, да върнат всички получени заплати. На практика това ги лишава от правото да сменят работата си.


Лукашенко, който ревизира конституцията, за да остане на власт, след като управлява от 1994 г., е невъзмутим пред обвиненията, че потъпква човешките права. Той просто заявява, че изтичането на работна ръка трябва да бъде прекратено.


В последните години много беларуски работници от всички сфери гласуваха с краката си, отправяйки се най-вече към Русия в търсене на по-добър живот. Още повече че Минск и Москва са обвързани в митнически съюз и имат малко контролни пунктове по границата си. Точни данни колко хора са избягали от страната с близо 10-милионно население няма, тъй като емигрантите, естествено, не информират властите, за намеренията си, но според профсъюзите всяка година по този маршрут поемат около 150 хиляди души.


Лукашенко се опитва да реши проблема с надвисналия държавен фалит в стила на някогашната комунистическа планова икономика. Никой обаче не дръзва да се противопостави открито на последния европейски диктатор. И най-новият му указ вероятно скоро ще обхване и останалите ключови отрасли на беларуската икономика.


Подобни клаузи в договорите буквално блокират всеки опит за напускане на работа. Държавата не само може да удържи пари от възнаграждението на новото работно място, но и да блокира банкови сметки на беларусите в страната. Ако работниците не успеят да си намерят ново препитание, те са длъжни да се върнат на предишното си място, като платят глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във