Банкеръ Daily

Общество и политика

Лукарски видя много допирни точки с Валери Симеонов

Лидерът на СДС Божидар Лукарски вярва, че с формацията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ имат много допирни точки, а "синята партия" трябва да следва "консервативно-патриотична линия".

"На последния изпълнителен съвет на партията аз дадох ясен знак, че курсът на СДС трябва да е към тази линия, която се покрива от НФСБ и патриотите. Допирни точки са отношението ни към Истанбулската конвенция, позициите ни спрямо руския патриарх, доста са нещата", обясни председателят на СДС пред bTV.

Решението за обединение с НФСБ вероятно ще бъде взето на 17 април, когато партийният актив на СДС се събира на национален съвет. Лукарски заяви, че ще търси подкрепа от "по-големите регионални организации" за това свое предложение.

"На съвета на партията трябва да се реши дали ще има движение към консервативно патриотични организации или към дясно либерални организации, каквито са "Да, България" и ДСБ", посочи Божидар Лукарски.

От изказването му се разбра, че СДС мисли за обединение с ДСБ на Атанас Атанасов, но не може да поддържа съюз с "Да, България" на Христо Иванов.

"СДС винаги е било носител на синята идея. СДС от десните партии е най-добре подкрепяна и сме с най-добрите структури, така че тази коалиция както искат да я кръщават, но "лилава коалиция" ще е по-точно", коментира Лукарски.

След това той отново се върна на темата за съюз с НФСБ. "С Валери Симеонов имаме много добър личен контакт, но тези теми не сме ги обсъждали", обясни Божидар Лукарски. Според него евроизборите са добър хоризонт, към който да се стреми една бъдеща коалиция.

Понастоящем СДС и НФСБ са съседи в легендарната сграда на ул. "Раковски" 134 в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във