Банкеръ Daily

Общество и политика

Лукарски обясни защо е подходящ за министър на икономиката

За да спре спекулациите около кандидатурата си за министър на икономиката, лидерът на СДС и депутат от Реформаторския блок Божидар Лукарски публикува във "Фейсбук" профила си изявление, в което обяснява защо именно той е подходящ да поеме поста.

Изявлението на юриста от Реформаторския блок идва след многото критики, че поради липсата на икономическо образование и опит в сферата не е подготвен за министерския пост.

Лукарски уточнява, че кандидатурата му е издигната от Радан Кънев.

"В случая с Министерство на икономиката всичко опира до прилагането на правни регулации", пише Лукарски. "Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика", обяснява той.

Като опит в сферата той посочва работата си в Агенцията по приватизация и като външен експерт към Агенцията за обществени поръчки, а като зам. кмет на столичния район "Младост" е отговарял за търговската дейност и общинската собственост. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози също беше министър на икономиката – юрист, а юристката Кристин Лагард става министър на икономиката на Франция и шеф на МВФ, добавя лидерът на СДС. От изявлението става ясно, че като министър той ще постави акцент върху превръщането на малкия и средния бизнес в гръбнак на икономиката.

 

Вижте пълния текст на изявлението на Божидар Лукарски:

Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката се решава и гласува на друго място. Не тук. Но, във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа:

Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика. Тоест, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото.

Вярвам, че в случая с Министерство на икономиката всичко опира до ПРИЛАГАНЕТО на правни регулации – назависимо дали става дума за най-ощетените – малките, средни и семейни предприятия, които трябва да получат подкрепа от държавата, защото са гръбнакът на европейската икономика, дали за мултинационалните компании, дали за даването на концесии, дали за режима на конрол върху експорта, дали за който и да е субект и процес в икономиката. Важното е да има гарантирани правила, еднакви и справедливи за всички.

Работил съм в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За тези, които не знаят, агенцията е в ресора на икономическото министерство, както е и Агенцията за обществени поръчки, на която съм външен експерт по Закона за обществените поръчки – сфера на дейност, с която се занимавам като адвокат от 6 години. А като заместник-кмет на район Младост, по същината си петият по големина град в България, отговарях за търговската дейност и общинската собственост, като отговарях за регулацията на малкия и среден бизнес. Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм.

Вярвам, че министърът на икономиката няма за задача да прави планова икономика. Такава, за щастие, вече няма. Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол. Те, стопанските субекти, знаят как да правят бизнес. Въпросът е да имат сигурност и спокойствие – за работодателите и за работниците.

Моето убеждение е, че трябва да се създадат стимули за развитие на малкия, средния и семейния бизнес в страната, така че те наистина да се превърнат в гръбнак на българската икономика. За тези цел те трябва да получат редица преференции – правен въпрос!; облекчен достъп до европейски фондове – правен въпрос!; и гарантиран достъп до реализация на своята продукция на българския пазар и в чужбина – въпрос, който изисква специални правни регулации; както е, между другото, и положението на участие на държавата в търговски дружества – въпрос, изцяло в рамките на търговското право.

А доколкото останалите въпроси...

Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок.

И – да, моята приятелка се казва Ива.
Нося отговорността си за всичко това!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във