Банкеръ Daily

Общество и политика

Лукарски: Не трябва да се бърза с обединение на десницата

За коалиция в дясно може да се говори, когато има предизборна ситуация. Сега определено не мирише на избори. Това заяви лидерът на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски пред Bulgaria ON AIR.

Повод за коментара е, че все по-често в медийното пространство се говори за обединение на десницата. Най-пресен случай е съвместната декларация на Нова Република, „Движение Да България”, БЗНС и Зелените от 25 юли. Те призоваха към масови протести в защита на независимостта на съдебната власт заради внесените от мнозинството промени в Закона за съдебната власт и в НПК, които ограничават възможностите за финансиране на граждански сдружения на магистрати отвън.

На 17 юли От „Да, България” отправиха покана за взаимодействие към опозиционните демократични сили. Лидерът на движението Христо Иванов обясни тогава, че този етап се водят разговори с ръководството на ДСБ. Подробности за евентуално обединение ще бъдат изнесени, когато се стигне до конкретни договорки. Иванов поясни, че ще преговаря с опозиционни партии.

"Политическите процеси в момента не са толкова ясно изразени и не трябва да се избързва с говоренето за обединение. Политическата формация на Христо Иванов "Да, България" продължава да прокарва една линия, която не бих искал да определям като разделителна, но тя се състои от едни против, други срещу, и която твърди, че няма ляво и дясно. СДС не е съгласна с последното твърдение, защото  българският избирател все още се отъждествява като ляв, десен или центрист", обясни бившият министър на икономиката. 

Лукарски бе категоричен, че СДС не чертае разделителни прегради и е отворена към всички.

"Дясното обединение не е парче, ние не лепим части от пъзел", обясни думите си той.

Божидар Лукарски коментира и Договора за добросъседство между България и Македония, като отбеляза, че той стои за пример и е завършек на многогодишен процес, който не е преминал лесно.

"Действията на Филип Димитров и Желю Желев са пример как могат да се случват нещата в световната политика", заяви Лукарски.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във