Банкеръ Daily

Общество и политика

Лукарски готов да вземе мандата

Съюзът на демократичните сили /СДС / излезе с декларация, че иска нова среща на Реформаторския блок в понеделник, за да се вземе последно решение за мандата за съставяне на правителство, който президентът Росен Плевнелиев ще връчи.

По-рано днес след близо 2 часа заседание на Реформаторския блок в парламента беше обявено, че реформаторите ще върнат мандата и няма да участват в съставянето на служебно правителство.

СДС обаче, не е съгласен с нея, като се позовава на решение, взето на 6 декември от Изпълнителният съвет на РБ, на което е изразена следната позиция: "Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната.

Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите. Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не покажат такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно“.

СДС напомня, че са получили подкрепа от Патриотичния фронт и тепърва предстои среща с ГЕРБ. "Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев", пишат от СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във