Банкеръ Daily

Общински съветници питат

Лъже ли Столична община за ситуацията със замърсяването в София?

Проблемите с качеството на въздуха в столицата не са от днес, но стават все по-видими. С идването на зимата и начало на отоплителният сезон замърсяването се увеличи и то в пъти над нормите. В тази връзка трябва да се отбележи, че има драстично разминаване между данните за чистотата на въздуха, които дава общината и информацията, която се отчита от НПО сектора. Лъже ли Столична община за ситуацията със замърсяването в София? Това се казва в позиция на общинските съветници от "Политическа група 5" Светослав Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венцислав Мицов относно качеството на въздуха в София.

Всички мерки, които ръководството на Столичната община уж предприема за подобряването на чистотата на въздуха в града се оказаха абсолютна мъгла. Управляващите в София отказаха да чуят предложенията и опасаненията на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет, че с предлаганите от зам-кмета на Столична община по екология Йоана Христова мерки няма да бъде решен проблема със замърсяването. Нещо повече, зам - кметът се държа арогантно по време на дебатите в СОС и дори каза, че бъдещият завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София няма да замърсява, а че ще пречиства въздуха на столицата.

Не случайно "Политическа група 5" поиска провеждането на местен референдум в София за завода за изгаряне на отпадъци. Смятаме, че софиянци трябва да бъдат информирани какво ги чака, когато бъде изградена инсталацията. Идеята беше отхвърлена от мнозинството в Столичния общински съвет. Отхвърлено от същото мнозинство беше и предложението на „Политическа група 5“ да не бъде повишавана цената на билетите за градския транспорт в София без никаква икономическа обосновка. Отхвърлено беше и предложението ни да бъде въведен „зелен билет“ с цена 1 лев за целия ден за градския транспорт по време на отоплителния сезон в София.

Мнозинството казва, че нерегламентираното изгаряне на отпадъци замърсява въздуха, а в същото време, с изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF, взима решения за регламентирано изгаряне на отпадъци в центъра на София. Крайно време е демагозите в Столична община, отговарящи за екологията да разберат, че трябва коренно различен и прагматичен подход за устойчивото решение на проблема с чистотата на въздуха в столицата.

„Политическа група 5” продължава да се бори за това в града ни да се взимат възможно най-добрите и екологични решения. Внесохме решението на СОС против референдума за завода за изгарянена отпадъци в съда и се надяваме на безпристрастно решение, съобразено с обществения интерес и здравето на столичани. Вече предприехме действия, заедно с останалите ни колеги от опозицията в съвета, за обжалване на решението за отхвърляне на провеждането на референдум по тези жизнено важни въпроси – качеството на живот и здравето на столичани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във