Банкеръ Daily

Общество и политика

Луджев: Без власт ГЕРБ ще се разпадне като картонена кутийка. Симеонов: Да се дадат повече правомощия на президента

S 250 ef8fd128 2c9a 4c64 a7b1 caac31688c4d

Двама депутати от VII-ото Велико народно събрание, приело настоящата Конституция, дават своя прочит на предложените от ГЕРБ промени в основния закон. Пред БНР темата коментираха Димитър Луджев и Петко Симеонов.

ГЕРБ не предлага изцяло нова конституция, а настоящата не е овехтяла, е мнението на Димитър Луджев. „Като се изключи намаляването на броя на депутатите, всички останали предложения нямат нужда от Велико народно събрание, посочи той.

За всички е ясно, че това е един лицемерен нескопосан опит да се избегне оставката на правителството и да се удължи това управление горе-долу до редовния му срок. Великото народно събрание е възможност да се избегнат избори, проведени от служебен кабинет, при условие, че подадат оставка. Което те не искат, тъй като един служебен кабинет ще проведе почтени избори по сегашния закон, който предвижда и машинно гласуване“, коментира Луджев.

Според него управляващите се опитват да избегнат изборна загуба заради намалялата електорална подкрепа на ГЕРБ, съчетана с намалена възможност за манипулации на изборния резултат чрез машинното гласуване, ако се проведат избори в условията на служебно правителство.

„Затова целият този безсмислен напън е за някакво Велико народно събрание, което въобще не е необходимо в момента. Напротив – то се превръща в пречка за реална промяна. Затова пробутват и тази идея за мажоритарни избори, както беше и през 90-та година, само че някак забравят, че тогава мажоритарните избори бяха на два тура, не можеше да се спечели от първи тур. Ако се вкара тази система – ВНС с мажоритарни избори с един тур: те на това се надяват да си укрепят положението“, каза още Луджев и прогнозира, че „това няма да мине по простата причина, че техните партньори не са заинтересувани“.

Той е категоричен, че с мажоритарно гласуване ГЕРБ и БСП ще спечелят почти всички мандати и ще елиминират шансовете на набиращите скорост опозиционни формации. „Това е простата сметка, която се прави. Но аз мисля, че на всички им е ясно за какво става дума“, посочи Луджев.

„Те много добре знаят, че ако сега се проведат избори за Обикновено народно събрание, те ще ги загубят. ГЕРБ не може да спечели повече от 25%. В Народното събрание ще влязат 3-4 нови формации, с тях – нови млади хора от тези, които протестират – хора, несвързани с миналото, с ГЕРБ, мутрите и практически ще се даде възможност за създаване на нов тип управление. А ГЕРБ загубят ли властта, те ще се разпаднат като картонена кутийка, както се разпадна царското движение (НДСВ – бел.ред.) Защото това е една властова партия – клиентела, която се крепи на това, че държи администрация, държи бизнес поръчките“, отбеляза в анализа си Димитър Луджев.

За Петко Симеонов действаща конституция е добра и дава достатъчно възможности за промени от страна на Обикновено народно събрание. Той допълни, че основният ни закон има "много ясна философия".

„Като се свиква ВНС за изработване и приемане на нова конституция, трябва да имаме ясно съзнание, че всички закони от последните 30 години и изградените институции се основават на сегашните конституционни текстове”, изтъкна Петко Симеонов.

И ако тръгнем към нова конституция, ние можем да попаднем в лавина, плетеница от проблеми. Цялото законодателство, институциите, които са изградени, са изградени на основата на действащата конституция“, посочи той. Симеонов е скептичен за промяна на основния закон, но признава, че някои редакции могат да се направят.

„Нека има ВНС. Ние се нуждаем от такава крайна институция. Може да се промени глава 4, за президента – да му се даде законодателна инициатива и право за искане вот на недоверие за правителството. Да се махне фигурата на вицепрезидента, а президентът да се избира от Народното събрание. Ние сме попаднали в особена „фигура“- целият народ избира президента, а правомощията му са никакви, той е някак оттласнат, отделен от парламента. /…/ Ако Народното събрание избере президента, примерно с 2/3 или 3/4 от гласовете и му дадем допълнителни правомощия, без да отнемаме от досегашните му, тогава президентът става фигура с равнопоставена парламентарна тежест пред Министерския съвет и ще избягаме от тази ситуация, при която имаме Народно събрание, което е инструмент на изпълнителната власт“, смята Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във