Банкеръ Daily

Общество и политика

Лъчезар Томов: При нова COVID вълна ще се наложи пълен локдаун

В началото сме на нова вълна. Твърденията, че 70% от заразените с варианта Омикрон боледуват по-леко, не са верни. Те може да са валидни за население, което е масово ваксинирано. Но не важат за България, защото у нас има много голям брой неваксинирани и непреболедували. Това означава, че можем да имаме 3 до 6 пъти повече болни едновременно, отколкото сега. Процентът на положителните проби от PCR тестовете може да скочи до 70 на сто. Това заяви пред NOVA математикът Лъчезар Томов.

Предвид прогнозираното от него развитие на пандемията отсега нататък той предполага, че COVID смъртността у нас отново ще скочи, защото много заразени няма да може да бъдат лекувани адекватно. Томов е категоричен, че при настъпващата вълна на вируса страната ни няма да се прави без пълен локдаун. "Добрата новина е, че който е ваксиниран, носи хубава маска и ограничава контактите си, може да бъде спокоен", посочи още математикът.

"В COVID реанимацията на нашата болница има 45 пациенти. От данните, които получаваме ежедневно, има ваксинирани пациенти с леко и средно протичане на инфекцията. При тежките случаи нямаме ваксинирани пациенти", заяви доктор д-р Милен Шопов, началник на COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе".

"Пандемията е уникална и много остра провокация към човешката психика, свързана най-вече с усещането за загуба на контрол", посочи психологът Росен Йорданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във