Банкеръ Daily

Общество и политика

Лъчезар Борисов: Помощта за бизнеса заради скъпия ток е закъсняла

Мярката на служебното правителство с помощта за бизнеса от 110 лв. на мегаватчас заради скъпия ток е много закъсняла. Тя е трябвало да бъде предприета още през август, заяви бившият икономически министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Лъчезар Борисов.

По думите му правителството на генерал Стефан Янев е бездействало цяло лято и сега предприема краткосрочни палиативни мерки.

Като пример Борисов посочи както въвеждането на зеления сертификат, така и „забавянето на внасянето на Плана за възстановяване с 5-6 месеца“, а накрая са внесли вариант, който се препокрива „със стария на 85%“.

В Плана за възстановяване е имало предвидени средства за изграждането на „собствени инсталации за произвеждане на енергия от предприятията и сега вече щеше да е започнал строежа им“, заяви бившият икономически министър пред бТВ. 

България изпада в системна криза както в 1996 г. Здравната криза прелива в икономическа и образователна, смята Борисов.

Днес властите решиха да компенсират бизнес потребителите на електроенергия. Право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти. 

Подпомагането ще започне със задна дата - от 1 октомври т.г. и ще продължи до 30 ноември, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. „Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни служебният премиер Стефан Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във