Банкеръ Daily

Общество и политика

Лозан Панов: Някой спря Радев да говори за съдебна реформа

Никой спрял и президента Росен Плевнелиев, и настоящия държавен глава Румен Радев да говорят за съдебна реформа. Това смята кандидатът за президент Лозан Панов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България".

"Когато си с тогата, сферата е по-ограничена, когато тогата е на друго място, нещата изглеждат по различен начин. Егоизмът на политиците и невъзможността да излязат от техния си балон е причината да премина от едната сфера в другата", каза Панов. Той подчерта, че един президент трябва да е равно отдалечен от спорещите страни и да успява да провокира дебатите и актуалните теми, които обществото очаква да бъдат решени. 

Проблемите в съдебната система се дължат на политизиран със сериозно влияние на политиката Висш съдебен съвет, посочи кандидат-президентът. "Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше също емблематичен. Дисбалансът в съдебната система води до невъзможността тя да мери с еднакъв аршин", посочи още кандидат-перзидентът пред БНР. "Не участвам в сделки, нямам цена и в съдебната система бях в ролята на ничий", изтъкна той.

"Нека се изберат хора, свободни във вземането на решения. Президентът, който е независим, може да провокира дебата в обществото". Панов очаква, че ще стигне до втория тур на вота за държавен глава. 

"Анастас Герджиков е свързан с "Новото време" в НДСВ. В този период имаше един слогън: "Новото време" е ДПС в НДСВ. Що се отнася до Радев... Моят мандат от седем години (като председател на Върховния касационен съд - бел. ред.) съвпадна с неговия и с две години от мандата на Росен Плевнелиев. Контактът ми с тях беше по два повода, в които ВСС във всички случаи трябваше да реагира, но не го направи. Единият бе за близки връзки между изпълнителна и съдебна власт. Вторият - "ЦУМ-гейт". И в двата случая се обърнах към президентската институция, която трябва да реагира. Така бих направил аз. В тези два случая действащите президенти тръгнаха в някаква посока, но в един момент някой ги удари през ръцете и им каза, че не трябва да се пипа. И по темата за главния прокурор реформа не трябва да се прави", убеден е Лозан Панов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във