Банкеръ Daily

Общество и политика

Ловеч е пред частично бедствено положение заради обгазяване с амоняк

Снимка: БНР

В Ловеч отново има проблеми с изтичане на амоняк от местното предприятие "Мелта 90". След поредица от сигнали на граждани кметът Корнелия Маринова свика кризисния щаб и съобщи, че обмисля да обяви частично бедствено положение в района около предприятието.

Проблемът е от месец май, когато почти около месец районът около предприятието беше обгазяван.

Маринова призова компетентните държавни институции да вземат отношение по разрешаване на проблема.

"Проблемът с обгазяването излиза извън контрол. Един човек, който робува на своя икономически интерес, превръща гражданите на Ловеч в заложници на този интерес. Независимо от усилията ситуацията се омаловажава. За случая сигнализираме и министъра на вътрешните работи", каза тя пред БНР.

На въпрос - има ли разрешение съдовете под налягане да работят, след като има заповед, че инсталацията не може да работи заради липса на сертификат, Андрей Тенев, собственик на предприятието, заяви, че "са минати технически прегледи, а отмяна на заповедите няма".

"Две трети от тръбната инсталация са нови. Не е изтичал амоняк. Това са амонячни изпарения - когато не работят машините, амонякът се нагрява, изпарява, увеличава налягането и започва да изпуска от всички уплътнения", обясни той. По думите му има явна намеса на местната власт в бизнеса.

Представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверяват инсталацията в предприятието. В района е поставена лаборатория на Регионалната инспекция по околна среда и води за измерване на концентрацията на амоняк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във