Банкеръ Daily

Общество и политика

Лошото време възпрепятства освобождаването на кораба Vera Su

Заради лошото време днес няма да се предприемат никакви действия за освобождаване на заседналия край Камен бряг кораб Vera Su, съобщи изпълнителният директор на "Морска администрация" Живко Петров. Той уточни, че заради времето е опасно да се изпълняват всякакви маневри. Не могат да бъдат поставени и допълнителни котви на плавателния съд. Когато времето позволи, операцията ще продължи. Деветчленният екипаж е в добро здравословно състояние.

До петък ще бъде направена организация за претоварване на кораба с две по-малки баржи на български фирми. Уреята ще бъде претоварвана на по-малки количества и с техника, която предотвратява изсипването и в морето. 

Във вторник служебният транспортен министър Христо Алексиев обяви, че вече той ще отговаря за операцията по освобождаването на кораба. Министърът е водил разговори с холандска фирма, специализирана в спасяването на кораби, която е участвала и в спасяването на подводницата „Курск“. Алексиев обеща да е безкомпромисен към всички по веригата, които не са си свършили работата. Ще има и уволнения.

Във вторник операцията по изтеглянето на плавателния съд, заседнал в местността Яйлата, бе временно прекратена. Екоминистерството спря и акцията по разтоварването му заради попадане на азотни торове във водата и опасност от замърсяване на Черно море.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във