Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лошо образование, нулев напредък

Остарялата образователна система не дава на учениците практически знания.

Осем години след присъединяването си към Европейския съюз България все още не може да скъси дори с милиметър дистанцията от лидерите на Стария континент. Това показва проучването "Индекс на настигането" за 2014-а, направено от Институт "Отворено общество". В него страната е класирана на 29-о място от общо 35 европейски държави с 34 точки. Толкова са събрали и Румъния, и Черна гора. Подреждането се прави на базата на оценки от 0 до 100, давани по четири основни показателя - икономика, качество на живот, демокрация и управление. Отличниците на континента са Швеция, Люксембург и Дания, а след нас кретат Албания, Босна и Херцеговина и Македония. Най-зле сме в миниподреждането по качество на живот, което отчита индивидуалното потребление, нивото на образованието, здравеопазването и безработицата, както и продължителността на живота. За разлика от нас, други страни от Централна и Източна Европа се справят отлично и бързо настигат западните държави. Става дума главно за Естония и Полша, но Литва и Латвия също се развиват възходящо. Според експертите това, което обединява Естония и Полша, е доброто качество на образователните системи. Те заемат съответно второ и трето място в последната класация за най-висок успех в ученическите тестове PISA.

В същото време българските средношколци се представят все по-зле в четенето, математиката и природните науки, а в практическата дисциплина "решаване на проблеми" изпреварват само Албания. Разбира се, подобен паралел между състоянието на училищата и икономическото развитие е малко пресилен, тъй като напредъкът на една държава зависи в голяма степен и от качеството на кадрите, които създава висшето, а не само средното образование.

В изследването се констатира и че една трета от населението живее в риск от бедност. Очакваната продължителност на живота у нас е 70.9 години, или с осем години по-малко от Австрия. България е сред лидерите в негативната класация за детска смъртност до петгодишна възраст, където държим 12 процента. Това е три пъти по-високо ниво от Холандия или Франция. Страната ни отчита много висока степен на неравенство, солиден дял на рано напусналите училище и съмнителна свобода на медиите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във