Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛОШИ ВРЕМЕНА ЗА ТЮТЮНЕВИТЕ ГИГАНТИ

Кандидатите за Булгартабак холдинг преживяват сериозни проблеми. На 14 юни съдът в Маями наказа три цигарени компании с глоба за 145 млрд. щ. долара след иск на граждани за увреждане на здравето им, причинено от тютюнопушене. Това е най-голямата глоба за щети, нанесени на потребителите, след глобата от 5 млрд. щ. долара, която плати ЕксонМобил, когато разля край Аляска петрол от танкера Ексон Валдес.


От общата сума 74 млрд. щ. долара трябва да плати Филип Морис, 36.3 млрд. щ. долара Ар Джи Рейнолдс, 17.6 млрд. щ. долара Браун анд Уилямсън Тобако, 16.3 млрд. щ. долара Лорилард и 790 млн. щ. долара Лигет груп.


Адвокатът на Филип Морис Дан Уеб смята, че присъдата скоро няма да стане ефективна, защото всеки засегнат трябва да мине през медицински преглед и да представи резултата за оценка на степента на увреждане на здравето му. Според адвоката Уеб този процес щял да отнеме десетилетия.


Освен това наказаните компании са заявили, че могат да платят между 150 и 375 млн. щ. долара. По-голяма сума би ги заплашила с фалит, а според законите на Флорида присъда не може да докара до фалит една компания.


Делото във Флорида бе заведено от д-р Хауърд Енгел от Маями Бийч заради това, че пушенето му е докарало емфизема. Той успя да привлече на своя страна и всички пострадали от тази болест в щата, което в края на краищата наду общата сума на обезщетението до невероятните 145 млрд. щ. долара.


Преди две години производителите на цигари постигнаха споразумение с 46 от общо 50 щата да покриват разходи за здравеопазване за лекуване на заболели пушачи на обща стойност 206 млрд. щ. долара. Компаниите платиха в брой само 2% от тази сума, а останалите пари ще се събират за 25 години и ще дойдат от повишаване на цените на цигарите с 35-40 цента на кутия.


Цигарените гиганти се отказаха от едно по-широко споразумение, което щеше да им струва допълнително около 50 млрд. щ. долара. То щеше да включва и законови гаранции, че срещу компаниите няма повече да се завеждат дела за увреждане на здравето. Но подобна договореност трябваше да получи и одобрение от Конгреса. Компаниите са преценили, че гаранциите за допълнителна защита са малки - споразумението с главния прокурор не ги защитава от дела, заведени от граждани, както това във Флорида.


Между 1954 и 1994 г. срещу производителите на цигари са водени стотици дела, но нито едно не е спечелено. Напоследък обаче нещата се промениха. Досега присъди се издаваха, след като всеки пушач премине през преглед, оценяваха се уникалните му заболявания и колко той е знаел за вредата от пушенето и тогава се определяше компенсацията. Съдът във Флорида обаче прие, че щетите на здравето са налице, преди те да бъдат практически установени, и то в рамките на целия щат. Някои юристи смятат, че апелативният съд може да не се съгласи със сегашната присъда.


В Европа ситуацията също не е никак розова. Европейският парламент вече взе решение до 2006 г. рекламите на цигари да се премахнат. Във вестниците и списанията тя ще спре до 2002 г., а спонсорството ще бъде разрешено още година след това. Единственото изключение ще се направи за състезанията от Формула 1, където рекламите на цигари ще останат до 2006 година. Нищо чудно в процеса на преговори за присъединяване и нашата страна да бъде принудена да приложи тези мерки. Анализаторите смятат, че цигарените гиганти имат продажби на Стария континент за 57 млрд. щ. долара, а 500 хиляди европейци умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Европейският парламент гласува в началото на месеца разпоредба предупрежденията за заплахите срещу здравето върху пакетите цигари да заемат 35% от предната и 45% от задната им част. Не беше прието радикалното предложение върху опаковките да се печатат само картинки, показващи вредата от пушенето - например увредени бели дробове.


Всички тези крайни мерки в Европа и Америка бяха предприети, защото правителствата решиха, че плащат за лечение на пушачите значително повече, отколкото получават като данъци от продажбите на цигари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във