Банкеръ Daily

Общество и политика

Ломска гимназия и общината получиха милиони долари дарение от емигрант в САЩ

Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия "Найден Геров" от емигриралия в САЩ българин д-р Андрей Георгиев. Освен за училището, в което е учил, в завещанието си той дарява и сумата от 500 000 долара на община Лом. Средствата вече са постъпили по сметките на училището и общината.
 
Парите, предоставени на гимназията, по волята на дарителя са за стипендии на ученици. По сметката на училището са постъпили 2 075 000 долара. Те са предназначени за стипендии на ученици от училището, които следват в европейски университети. Първите 10 стипендианти бяха избрани още миналата година, когато се разбра за дарението. Двамата студенти в Англия ще получат по 6000 долара, а останалите осем възпитаници на български висши училища – по 800 долара за учебна година. В училището вече приемат документи на тазгодишните абитуриенти, които са приети да продължат образованието си.

Кметът Пенка Пенкова каза, че върви допитване сред жителите на града как да бъдат изразходвани средствата. Към момента най-много привърженици има идеята да бъде ремонтирана спортната зала, която от създаването си не е обновявана. От общината подготвят изложба с архиви за д-р Андрей Георгиев, чрез която жителите на града да научат повече за личността и живота на своя щедър благодетел.

Дарителят е д-р Андрей Георгиев, който завършва Ломската гимназия през 1939 година. После е учил медицина в София и заминава за специализация в Чехословакия. След това обаче не се връща у нас. Премества се във Франция, а по-късно в САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във