Банкеръ Daily

Общество и политика

Локдаунът трябва да бъде въведен веднага, настоя експерт

Заради изискването за зелен сертификат моловете са почти празни.

„Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени най-малко, които са демонстрирали симптоми. Според мен локдаунът трябва да бъде въведен веднага​“, каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

Според него тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте , че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни. "Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика", посочи още проф. Кунчев.

"Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо.  Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни", каза още математикът и добави, че ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи.

"Вижте в Румъния какво става - и у нас е така, болниците са претъпкани - но телевизиите у нас си го спестяват това - хората над 60 години, които са най-уязвимите - те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?", попита проф. Кунчев.

Той подчерта, за излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. "Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове, допълни проф. Кунчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във