Банкеръ Daily

Финансовият експерт Румен Гълъбинов:

Локдаунът намали потреблението и икономиките са в нокдаун

"Т.нар. локдаун намали потреблението и в резултат на това икономиките изпаднаха в нокдаун". Това каза пред БНР Румен Гълъбинов - финансов експерт и президентски съветник. Той изрази надежда да няма трето затваряне заради пандемията от Cоvid-19. "Третото ще е доста стресиращо, защото една голяма част от резервите на бизнеса са изразходени", посочи той.

Финансистът припомни, че е предлагал идеята за буфер в Бюджет 2021 от около 1 млрд. лева. "Сега се вижда, че започваме да добавяме нови и нови резерви, които ще се отразят в следващите бюджети. Дори да не ги изхарчим тези пари, те да се предварително подготвени за една по-неблагоприятна ситуация", коментира експертът.

Гълъбинов посочи, че очакването е поне от втората половина на 2021-ва година да започне плавно възстановяване на "положителна територия на БВП" - като растеж. "Трябва да оползотворим по най-добрия начин европейските средства от Спасителния план от 750 млрд. евро, които ЕС дава и на богатите и на бедните държави помощ. Той може би ще нарасне, защото много пострадаха местни бизнеси на регионално ниво", каза още той. 

Румен Гълъбинов обясни, че в случая не става дума за кохезия, а за оцеляване, затова трябва да се оползотворят парите максимално успешно. "Трябва да се слушат хората от реалната икономика, които създават реално добавената стойност в нашата икономика и допринасят най-много за БВП. ... Когато реалната икономика има затруднения и определени искания, трябва да се слуша", препоръча финансистът. 

Той изброи няколко провъзстановителни мерки - намаление на ДДС за храни в магазините, а не само в ресторантите, както и на лекарства; намаление на подоходния данък, чрез въвеждане на необлагаем минимум; да се вдигне прагът за регистрация по ДДС - примерно на 100 хил. лева.

Реформата за дигитализация на държавната администрация вече е неотложна, категоричен беше финансовият експерт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във