Банкеръ Daily

Проф. Александър Маринов:

Логично е президентът Радев да се кандидатира за втори мандат

"Логично е президентът Румен Радев да се кандидатира за втори мандат и смятам, че ще го направи. Той доказа, че в България политика може да се прави по друг начин." Това заяви проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента.

Маринов подчерта, че държавният глава е имал добри 4 години и се радва на висока подкрепа от страна на гражданите: "Когато имаш такава подкрепа от гражданите, тя винаги може да се организира по определен начин, но това не означава, че трябва да се прави партия или някаква друг политическа организация. Това са различни неща."

По думите на проф. Маринов конфликтът на президента с изпълнителната власт не е самоцелна задявка или лична кавга, а принципно различие за начина, по който се управлява България, и резултатите от управлението. А всеки, който управлява лошо, би получил същите оценки от Стратегическия съвет към президента и това не би променило техните предложения. 

Във връзка с представения преди дни Стратегически документ и предложението за нов модел на управление проф. Маринов каза пред БНР, че това е план и вече са работи по редица стъпки за преодоляване на констатираните "недъзи": "Ще има ново, по-конкретно ниво, което стъпва на Стратегическия документ."

Проф. Маринов изтъкна, че на политическия терен в България не се вижда "играч", който би могъл да промени начина, по който функционира държавата: "Очевидно към момента няма такъв готов и силен играч, но има силно желание от страна на гражданите да намерят ново политическо представителство в лицето на партии и политици, които да започнат промяната. Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна, но трябва да започне. Това е процес и той започва, независимо дали президентът го иска, или не. Това е въпрос на тенденции в българското общество, а не е нещо, което се е ограничило в тези няколкостотин квадратни метра между президентството и изпълнителната власт". 

Според ръководителя на Стратегическия съвет недоволството в обществото не е затихнало и то не се е примирило с начина на управление. 

Той посочи, че по темата за ареста на руския опозиционер Алексей Навални не са излезли с коментар и други президенти на европейски държави: "Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи. Официална институционална реакция няма. Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия." 

Ръководителят на Стратегическия съвет смята, че не трябва непременно българските политици да се произнасят за събития, които се случват в други държави. Той уточни, че това трябва да се прави по степен на национална значимост и доколко случващото се засяга български граждани зад граница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във