Банкеръ Daily

Румен Радев:

Логично е Пеевски да подкрепи Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса

Снимка: Архив

Президентът Румен Радев подчерта, че управлението не демонстрира готовност за провеждане на парламентарните избори в условията на пандемия. "Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори. За разлика от премиера за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите", каза държавният глава пред репортери.

Той посочи, че продължава с консултациите, които започна във вторник тази седмица. До края на януари ще издаде и указ с датата за провеждането на вота, но правителството трябва да отговори как ще се проведат самите избори. Последната съобщена от президента дата е 28 март. След започналите консултации, като първите бяха със здравните власти, премиерът Бойко Борисов разкритикува Радев и го обвини, че искал да отложи изборите. 

Държавният глава уточни, че провежда консултациите не заради датата на парламентарните избори, а заради начина на провеждането им.

"Има значение ефективността на предизборната кампания, има значение как ще бъдат одитирани машините, как ще гласуват българите в чужбина. За пръв път ще правим избори по време на пандемия. Трябва да имаме ясни и адекватни мерки, да имаме пълна навременна и достъпна  информация. Най-важното е да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, защото доверието определя това да имаме един легитимно избран парламент, избран с една нормална избирателна активност, за да имаме устойчиво правителство", каза президентът. "Към момента няма постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова и логистична готовност. Трябва да има промени в законите за гласуване в карантина и изолация", каза още Радев.

Той обясни, че през следващите дни ще има срещи с кметове на малки и големи общини, с Обществения съвет към Централната избирателна комисия, с представители на българите зад граница, както и с парламентарно представените и извънпарламентарните партии. 

"Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката – още повече, че г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на тяхната конференция." По този начин Радев коментира заявката на ДПС, че няма да го подкрепи за втори мандат.

Държавният глава изтъкна, че  "избирателите на ДПС са свободни български граждани“, а "младежите от ДПС през лятото видяха "сараите" и ще се замислят за какво отиват гласовете им".

Президентът участва в церемонията по освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във