Банкеръ Daily

Общество и политика

Логично е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София

Към днешна дата изглежда, че основната битка за София ще е Манолова-Фандъкова. По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад - да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции". Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев. Той коментира, че ако ръководството на БСП издигне собствен кандидат, който ще източва гласове от Манолова, това няма да се погледне с добро око от привържениците на социалистите.

"Затова БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова", добави Минчев и уточни, че за Корнелия Нинова една загуба на Манолова при надпреварата за София ще ѝ даде надежда, че така пада потенциалът на омбудсмана за претенции към председателското място в партията.

"Логично е БСП да подкрепи Мая Манолова за кмет на София", коментира в предаването и социологът Юрий Асланов - управителят на социологическа агенция "АФИС" и член на Националния съвет на БСП. По думите му в столицата се очертава кметски балотаж. Според него битката се очертава като "интрига с неслаби играчи".

Минчев е на мнение, че десните няма да подкрепят Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призоват да се гласува по съвест. Той смята, че "за десните ГЕРБ е най-значимия противник".

Колкото до издигнатата от "Демократична България" кандидатура на арх. Борислав Игнатов за столичен градоначалник, неговият проблем за Огнян Минчев е, че "представлява една коалиция, каквато е "Демократична България", която е силна в София, но сама по себе си няма да може да го изведе до победа на местните избори". Според него основен акцент върху кампанията на Игнатов ще е да се докаже като човек, който може да носи и да си извоюва една значима политическа подкрепа, която да го изведе напред, но по-разумно щяло да бъде, ако усилията на десните в столицата са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на "Спаси София" и на "Демократична България".

Позицията на Асланов пък е, че „Демократична България“ няма потенциал да изведе своя претендент до балотаж в кметската надпревара. Освен това той не вижда връзка на ДПС с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов. "Може би ДПС няма да успее да възстанови влиянието си в общини, в които е имала влияние преди. Очаква се обаче ДПС да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават основание да се очаква това", посочи социологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във