Банкеръ Daily

Предизборно по Дунав

„Лодката на Свободата“ в поход от Видин до Силистра

S 250 87f22abd 2371 42cc a3b1 5f0891b1e91d
S 250 97f97678 23ec 4e4d 9701 0ecff992a8e3
S 250 251facac 56b6 4679 8666 9f5c2f94e3fc
S 250 f7af22fe 0b4c 4893 b8ef ec7ae2e3d4d3

„Този червен лъч тръгва от Видин до Силистра. Целта е да покажем колко красива е България по поречието на река Дунав, да покажем колко може да се развие поречието“. Това каза Филип Попов - водач на листата с кандидати за депутати от „БСП за България“ от Видин, след като се качи на борда на „Лодката на Свободата“, минути преди старта на #4БСПоход: По Дунав с грижа за хората!

По време на 4-дневния водопреход от най-западната до най-източната точка на северната ни речна граница на борда на лодката последователно на капитанския рул заставаха шестимата водачи на листи от „БСП за България“ в Северна България, като всеки от тях предаде вахтата на следващия в съответния регион.   

Лодката потегли на 27 март от Видин и се очаква да пристигне днес, 30 март, в Силистра. „По Дунав с грижа за хората!“ е 4-дневен водопреход на брандирана със посланията на социалистите лодка, в който се включват шестимата водачи на листи на „БСП за България“ от българското поречие на Дунав, като всеки от тях управлява водния съд в своя участък на реката и предава вахтата и посланията на партията от своя регион на следващия. Плаването започна от най-западната точка на северната ни водна граница миналата събота и завършва в най-източната точка – Силистра във вторник.

Първият капитан на борда на „Лодката на Свободата“ бе Филип Попов – водачът на листата във Видин, откъдето стартира инициативата. След него на капитанския рул на пристанището в Лом застана водачът на листата в Монтана Атанас Костадинов. Той предаде кормилото в Козлодуй на Анастас Попдимитров – водачът на Враца. От своя страна той отстъпи капитанския мостик в Никопол на водача на Плевенската листа – Румен Гечев. Вчера лодката управляваха водачът на листата във Велико Търново Явор Божанков, на Русе – Крум Зарков, а днес  и единствената дама, която ще е капитан за ден –Вяра Емилова –водач на Силистра.

Всичките шестима – всеки по свой начин, ще покажат уникалното българско поречие на Дунав с всичките му достойнства, неоснователно пренебрегвани от сегашната власт, както и да припомнят, че пред държавата ни съществуват възможности по линия на Дунавската стратегия то да бъде съживено и развито с грижа за хората. Те ще изведат 4-ри приоритета за бъдещето на поречието под слогана

„Дунав. Една река – обща съдба!“

„За съжаление от 15 години сме страна-членка на Дунавската стратегия на ЕС, но нищо не се случва на нашия бряг. Последната „светла точка“ е в Белград, оттам насетне по поречието на Долния Дунав няма развитие на туризма, няма малки стоянки, няма нищо… Срутището ГЕРБ се вижда какво направи. Това, което искаме - с визия напред, с капитанската шапка да поемем управлението на България, да поемем развитието на този златен регион, защото това не е река – това е магистрала без дупки. Това е една златна нишка, която България трябва да се възползва от нея“, заяви Филип Попов.

От домакините на лодката той получи символично капитанската фуражка и бинокъл, за да вижда ясно и надалеч перспективите на Дунавското българско поречие.

Попов предаде символичните капитански реквизити – капитанска фуражка и бинокъл, на Атанас Костадинов, водача на листата на „БСП за България“ в Монтана, на пристана в Лом.

От своя страна Атанас Костадинов посочи: „Близо 120 млн. човека е населението, живеещо по поречието на река Дунав. Това е близо ¼ от населението на Европа. За съжаление от източника на реката колкото по-надолу се слиза, толкова по-трудно се живее. За съжаление не можем да се похвалим, че сме членове на ЕС заради модела на управление на ГЕРБ, който този воден поход, този лъч, тази червена линия по Дунав посвещаваме на промяната на модела, да дадем развитие, да дадем сигурност, да дадем предвидимост, устойчиво  развитие и на река Дунав, и на всички българи“.

Костадинов пое вахтата на „Лодката на Свободата“ и ще я управлява по Дунав до Козлодуй, където ще го посрещне и ще поеме руля Анастас Попдимитров – водач на листата в област Враца.

От борда на „Лодката на Свободата“

отлетяха 4 бели гълъба,

освободени от водача и съпартийците му от листата. Четирите гълъба като символ на четирите посоки на света, номерът на „БСП за България“ в интегралната бюлетина и денят и месеца на наближаващите парламентарни избори.

На следващия ден под акордите на „Тих бял Дунав“ на Козлодуйския бряг акостира „Лодката на Свободата“ под управлението на Атанас Костадинов – водач на червената листа в Монтана. Той бе посрещнат от колегата си Анастас Попдимитров – водач на кандидатската листа на социалистите във Враца.

Попдимитров рулира по курса Козлодуй-Никопол, където беше посрещнат от проф. Румен Гечев, на когото предаде управлението на лодката.    

Освен капитанската шапка като символ на мъдрото управление с грижа за хората и бинокълът – емблема на дългосрочна визия за развитието на Дунавското поречие, водачите на листи слагат автографите си върху червено яке-ветробран и с хаштаг #несепредавай.

На брега на Никопол стана поредната смяна на капитанския караул на „Лодката на Свободата“, плаваща под флага на „БСП за България“ вече втори ден по река Дунав като олицетворение на инициативата „Една река – обща съдба“. Кампанията е предизборна и с нея социалистите целят привличане на вниманието на всички българи върху неизползваните ресурси и възможности на поречието, останали неглижирани от управляващата власт повече от 11 години.

Попдимитров се обърна към колегата си: „Тази водна магистрала, която е почти 2 850 км, е символ на благоденствието, на икономическия и социален просперитет, на духовността, на културата. Обаче само до Видин. От Видин насам се превръща в символ на разрушението, на катастрофата – икономическа и социална, и духовна. Затова лодката нарекохме „Лодката на Свободата“, за да можем с нея да стигнем до нашите сънародници и да им обясним, че предлагаме да се освободим на 4.04 и да решаваме бъдещето си.“

Попдимитров предаде капитанската фуражка на проф. Гечев „да се знае кой е капитана“ и бинокъла, „за да следва посоката и отдалеч да се виждат посланията на БСП“ и му пожела: „Пътувай свободно!

Няма дупки, защото не е строена от ГЕРБ

и не е ремонтирана, затова няма срутище тук“. Водачът на Враца положи по традиция автограф върху капитанското яке и написа „Победа“.

Румен Гечев прие капитанските реквизити и пое вахтата през следващите часове, когато ще трябва да преведе „Лодката на Свободата“ по Дунав oт Никопол до Свищов, където го очаква следващият водач на червена листа – тази на Велико Търново – Явор Божанков.

Преди да отплава Румен Гечев сподели пред Анастас Попдимитров: „С нашия домакин - кметът на Никопол Ивелин Савов, си говорихме за румънската страна. Обърнете внимание, че когато критикуваме сегашното управление, че България е последна в ЕС сме прави – погледнете джетовете, яхтите и организацията на отсрещния бряг в Румъния. Срамно е, че около Дунав, вместо както в цялото европейско трасе, където по реката има развит туризъм, развита индустрия, българската страна се намира в трагично състояние. Трябва да освободим България от това управление и да дадем възможност на бизнеса за спокойна законова обстановка в партньорство с българската държава, да освободим Дунавския край на България и да дадем на българския бизнес да глътне въздух и да доведем държавата до резултати, които да карат нашите колеги-румънци, на които пожелавам всичко най-добро – те са наши приятели и партньори, да ни гледат отсреща с бинокъла и в близките години да се изравним по стандарт с тях и с Румъния“.

Проф. Гечев прояви завидни умения и вещина с корабните въжета, помагайки на лодката да акостира на Никополския рейд. С не по-малка сръчност стартира и рулирането в посока Свищов заедно с част от кандидатите за народни представители от Плевенската листа.

„Пътуването по Дунав ни показва

неизпълнени обещания, неоползотворени възможности

и нуждата от ново, модерно управление на 4.04 с №4“, констатацията направи водачът на листата на „БСП за България“ в област Велико Търново – Явор Божанков, веднага след акостирането на „Лодката на Свободата“ на пристана в Русе. Божанков бе капитан на плавателния съд от Свищов до Русе, където предаде управлението на Крум Зарков – водач на листата на левицата в Русенска област.

На свой ред Зарков отбеляза: „Дунав е неизчерпаемо богатство за България, трябва обаче да умеем да се възползваме от възможностите й, трябва да умеем и да я съхраняваме, трябва да възстановим икономическите активности по нея, но с грижа за природата – да спрем обезлесяването на бреговете й, да се погрижим за плавателните канали, да се погрижим за влажните зони и биоразнообразието. Трябва да се отнесем към нея с грижа – с грижа за хората“.

Крум Зарков рулира лодката до рейда в Тутракан, където отстъпи кормилото на Вяра Емилова. „Голямо приключение, голяма гордост е като българи да знаем, че тази река е и наша. Малко е тъжно понякога, когато минаваме през изостаналите обекти,, която не функционира например, корабостроителницата, която не функционира, но и е голяма надежда. Дунав е надежда – ние сме готови да я оползотворим, затова на 4.04 с №4. Предавам щафетата на един капитан, на когото много се доверявам. Имам вяра на Вяра! Ние знаем, че тя ще изведе Силистра по фарватера“, с тези думи Крум Зарков – водач на листата на „БСП за България“ в Русе предаде капитанския рул на „Лодката на Свободата“ на Вяра Емилова – водач на листата в Силистра.

Емилова днес ще преведе лодката до финалната точка на водопрехода „Дунав. Една река – обща съдба“ – Силистра.

Единствената жена сред капитаните на лодката, плаваща по флага на БСП – Вяра Емилова заяви преди отпътуването от Тутракан: „Приемам щафетата от Крум Зарков, за мен е голяма чест. Вяра – вяра за Силистра, вяра за България, вяра за нашия Дунав. Вяра за нашата голяма, златна река. Трябва да използваме Дунав, до момента Дунав е само северна граница. Ние искаме Дунав да стане транспортен, културен и икономически коридор. Аз вярвам, че това е възможно. Вярвам също така, че четиридневния поход ще бъде успешен. Благодаря на всички водачи, които се включиха, благодаря на всички вас, които сте с нас. Мисля, че това е една добра инициатива. Това е последен ден, но и ново начало. Оттук започва България“.

Освен фокус върху бъдещите шансове за просперитет на хората от долното поречие на Дунав, социалистите с инициативата „Дунав. Една река – обща съдба“ призоваха и да се гласува машинно. На носа на „Лодката на Свободата“ през целия преход се вееше флага на друга кампания на БСП – „Гласувай машинно – спаси дърво!“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във