Банкеръ Daily

Общество и политика

Лиз Тръс издигна своята кандидатура за поста премиер на Великобритания

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс, издигна своята кандидатура за лидер на управляваща Консервативна партия и за премиер на страната след оставката на Борис Джонсън. В понеделник тя заяви, че Лондон трябва да постигне поражението на Русия в Украйна.

"Ние преживяваме големи предизвикателства като страна - започвайки от въпросите в сферата на икономиката и сигурността до проблемите в областта на околната среда", е посочила Тръс в своето предизборно видеообръщение. "На нас ни е необходим премиер с опит, който от първия си ден начело на страната ни да започне да провежда своя курс, насочен, включително и към това, да се постигне поражението на президента на Русия Владимир Путин в Украйна и развитието на икономиката ни".

Тръс ще се съревновава за креслото на премиера с десет други претенденти - шефът на Министерството на финансите Надим Захави, неговите предшественици на този пост Риши Сунак и Саджид Джавид, министърът на транспорта Грант Шепс, бившият шеф на Министерството на външните работи Джереми Хънт, председателят на комитета по външните работи в Камарата на общините в британския парламент Том Тугендхат, генералният прокурор на Англия и Уелс Сю-Елън Брейвермен, заместник-министърът на търговията Пени Мордонт, и депутатите Кеми Бейднок и Рехман Чишти.

Припомняме, че на 7 юли след като британското правителство демонстративно беше напуснато от почти 60 човека, Джонсън обяви своята оставка от поста ръководител на Консервативната партия. Той също така съобщи, че ще престане да бъде премиер веднага щом бъде избран новият лидер на торите, който да оглави правителството на Великобритания.

Временните правила да избора на новия партиен ръководител ще бъдат определени в следващите дни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във