Банкеръ Daily

Общество и политика

Ливанският президент сподели на Радев, че се бои за Голанските възвишения

Решението на САЩ да признаят израелския суверенитет върху окупираните Голански възвишения подкопава претенциите на Ливан към спорна територия, също анексирана от Израел. Това обясни ливанският президент Мишел Аун на пресконференция с гостуващия български президент Румен Радев, предаде Асошиейтед прес.

Арабските страни единодушно отхвърлиха американското решение за признаване на израелския суверенитет върху Голанските възвишения, които Израел завзе от Сирия през 1967 г. и анексира през 1981 г. Те определиха политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като несправедливо пристрастна към Израел. 

По силата на международното право принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел, вследствие от т.нар. "Шестдневна война", известна също и като "Третата арабско-израелска война". От 1981 г. в областта са в сила и израелските закони. Голанските възвишения имат огромно стратегическо значение както за Сирия (обусловено от близостта им до Дамаск), така и за Израел (заради водните източници и военния контрол над северната част на еврейската държава). Най-високият връх на израелска територия e връх Хермон (2224 м), който се намира в тези възвишения.

Ливан  се тревожи заради своите претенции към фермите Шебаа и хълмовете Кфар Шуба, окупирани от Израел наред с Голанските възвишения през 1967 г. Израел окупира Южен Ливан, но през 2000 г. се изтегли, макар че остана в тези стратегически райони.

ООН не признава израелския суверенитет върху Голанските възвишения и казва, че ливанските претенции трябва да бъдат уредени заедно със съдбата на Голан.

Възможностите за увеличаване на стокообмена между България и Ливан, задълбочаване на сътрудничеството в инфраструктурата и енергетиката, мерките срещу миграционния натиск. Това са част от темите, които ще обсъдят президентът Румен Радев и ливанският му колега Мишел Аун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във