Банкеръ Daily

Общество и политика

Лютви Местан: не искам да плащам данък за нечии исторически комплекси

''Конституцията на България трябва да се промени така, че да признае национално турско малцинство'', това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

Депутатът очерта като акт на дискриминация забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според него „ислямизиран българин” или „турскоезичен българин”, както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.  

''Ние сме поели ангажимент, че ще вървим по пътя на българския Нелсън Мандела, лежал над 23 години в комунистически затвор за правото си да отстоява своята идентичност.'',  подчерта той по повод организираната подписка и изискване за законово признаване на национални малцинства в България.

„Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена”, каза Местан в разговор с Антон Хекимян.

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на ДОСТ.

Местан беше категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

„Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута”, каза още политикът. Лидерът на ДОСТ бе категоричен, че Възродителният процес продължавал и днес, тъй като все още се правят опити за асимилация. „Плащам десетки глоби за ползване на майчин език‘‘, заяви той.

Местан опроверга съмненията, че зад инициативата на партията му стоят сили извън България.

Относно заканата на евродепутата Ангел Джамбазки, че ще го даде на прокурор с обвинение, че извършва престъпление срещу републиката, Местан заяви, че когато държавата признае статута на националните малцинства и подобни определения се криминализират като престъпления от общ характер, не той, а хора като Джамбазки ще бъдат дадени на съд.

„Ако някой вижда в мен сепаратиста или демона на българската политика, трябва да прочете декларацията, с която обявихме организирането и провеждането на национална кампания за събиране на подписи за признаване на национално турско малцинство“, посочи Местан.

Искаме по закон и по конституционен ред да ни се уреди статутът, защото това има огромна морална и практическа стойност, обобщи Местан.

Ако някой някога посегне и на квадратен метър българска земя, всеки член на ДОСТ още преди българите ще пролее кръвта си за този квадратен метър, категоричен бе политикът. Той обаче заяви, че отказва повече да плаща данък за нечии "националистически истерии" и "исторически комплекси".

Тъй като отреждането на политически права на етнически група е в разрез с конституцията, Местан настоя за конституционна промяна, така че никой да не може повече да му налага символични глоби за говорене на турски език.

Той изрази желание да е равноправен български гражданин, подчертавайки, че България е единствената страна членка на ЕС, която го наказва, че говори с избирателите си на майчин език.

Запитан колко често пътува до Турция Местан призна, че посещава страната често. Той обаче отдавна нямал срещи с Ердоган или с други политически лидери в Турция, така че въпросната инициатива била изцяло дело на партия ДОСТ и симпатизантите й и нямала връзка с Турция.

Все пак Местан призна, че подписката има отношение към предстоящите евроизбори.

„Издържам партията само от доброволни дарения, затова битката ни на евроизборите ще е битка на партия, която носи свещена кауза, срещу парите на другите партии.‘‘

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във