Банкеръ Weekly

Общество и политика

Люспите и СДС - кратка история

Точно когато изглеждаше, че СДС се е смалило до неузнаваемост и няма накъде повече да се свива, се оказа, че има още материал за дялкане, люспене и полиране. Разделението и синята партия вървят заедно като сиамски близнаци, а през годините цепенето и отхвърлянето доведоха до появата на особена лексика - родиха се понятия като сини мравки, люспи, фризера, кинжали. Всичко започна още във Великото народно събрание през 1991 г. с палатковия лагер на 39-мата депутати, които протестираха срещу приемането на конституцията. Тогава Петър Дертлиев, Петко Симеонов и Александър Каракачанов бяха принудени да напуснат Националния координационен съвет на СДС (не самия съюз). Следващото голямо вътрешно разделение беше на следващата година след т.нар. Боянски ливади, когато Желю Желев разкритикува кабинета на Филип Димитров. Последствията бяха тежки, защото тогавашният премиер поиска вот на доверие, но парламентът не го подкрепи и първото синьо правителство загуби властта. Критикуващите Филип Димитров - като Димитър Луджев и Иван Пушкаров , бяха наричани сини мравки, а хората около него като Едвин Сугарев, Светослав Лучников - кинжали. Желю Желев пък обикновено беше обиждан като обикновен предател, а книгата му Фашизмът беше публично изгорена. Това беше времето, в което отлюспване се утвърди като политическо понятие за специфичните процеси на делене в десните партии.


Доста по-късно - през 1999 г., Иван Костов направи сериозен ремонт на кабинета си, уволни десетина министри, сред които беше и вицето му Евгени Бакърджиев. През 2001 г. бяха отстранени и Христо Бисеров и Йордан Цонев. Трудно е, веднъж превърнал се в люспа, да се върнеш обратно в СДС, независимо от кого си препоръчан. През 2008 г. тогавашният председател на СДС Пламен Юруков се опита да реабилитира в партията Бакърджиев и останалите махнати по времето на Костов, но после загърби идеята. Сегашният председател Емил Кабаиванов е едно от изключенията от това правило. Изхвърлен от партията след парламентарните избори през 2009 г. за увреждащи я действия, той е възстановен по-късно същата година.


В 41-вото Народно събрание Венцислав Върбанов се самоотлъчи от Синята коалиция. Влязъл като народен представител на Обеднените земеделци от листата на СК, той обвини бившите си партньори, че пред него говорели едно, а зад гърба му - съвсем друго. Върбанов обясни, че не може да разбере защо Мартин Димитров и Иван Костов са се подписали под жалбата до Конституционния съд за избора му за депутат.


Парадоксално или не, днес сред поредните люспи на СДС са сред създатели на организация, наричаща се Единство. Е, дано този път Мартин Димитров и Ваньо Шарков наистина постигнат единството. Само дано да не е твърде късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във