Банкеръ Daily

Общество и политика

Люлинският манастир "Св. св. Кирил и Методий" пази наивистични възрожденски стенописи

Църквата на манастира

Топлото време вече разпалва страстта у пътешествениците. Макар и от къщи, нищо не ни пречи да мечтаем и кроим планове и да търсим интересни места за посещение в следващите месеци.

А защо това да не е Горнобанският или Люлинският манастир "Св. св. Кирил и Методий", който е действащ манастир на Българската православна църква.

Намира се в самата Люлин планина. на около 6 км от центъра на вилния квартал Горна баня край София на равно място сред смесена борова и широколистна гора. Манастирът е достъпен по нормален автомобилен път.

Манастирът е основан в ХІІІ век, разграбван е нееднократно от турците и за последно от комунистическия режим и пак изграждан от местните хора. Строителството преди Освобождението от османска власт възстановява средновековния храм по оцелелите стари основни зидове и не променя нищо от неговата архитектура и начин на градеж. Храмът е еднокорабен и размери около 16 на 11 метра. Над и около олтара и отвън в люнетите (стенно поле, ограничено от арка във формата на полукръг или сегмент от кръга, и долната хоризонтална линия между двете и опори) над прозорците и вратите има наивистични възрожденски стенописи, в храма има и икони на Свети Крал.

Манастирът е обявен за паметник на културата от местно значение.

Днес се състои от храма "Св. св. Кирил и Методий". Има и помощна сграда, двуетажната сграда с кьокове и чардаци с монашеските килии, която е унищожена от пожар в 1972 г. заедно с дървения покрив и купола на храма, но за разлика от покрива, останалото не е възстановено. Намеренията средновековния Люлински манастир "Св. св. Кирил и Методий" да бъде възстановен, както подобава в пълната му цялост, се отлагат засега заради недостиг на средства.

В 1863 година жителите на село Горна баня успяват да издействат разрешение от турската власт за възстановяване на манастира. Най-голям радетел на това дело е горнобанчанинът дедо Цене, чието име е вдълбано в камък от подновената стена на храма. Дедо Цене, който е доверен човек на Васил Левски, започва възстановянето на храма без разрешение, но е арестуван и откаран на съд в Русе. С подкуп на чиновниците дедо Цене лежи само с два месеца и половина в затвора. След това събира 600 овце и овни и ги откарва в Цариград, рушвет на великия везир и така издействал разрешение за съграждането, не само на храма, но и на манастира "Св. св. Кирил и Методий". Храмът на обителта е възстановен напълно в края на 1875 година. В 1876 г. църквата е осветена от софийския митрополит Мелетий и започва строителството и на просторна двуетажна сграда с чардаци за монасите. През Руско-турската война от 1877-1878 година дядо Цене е мобилизиран да служи в турския обоз който прекарва храна и муниции на османските войски. Той обаче бяга при руснаците и след няколко месеца влиза в София на 4 януари 1878 г. заедно с войските на освободителите водени от генерал Гурко.

В свободна България манастирът бързо се замогва и дори се сдобива със значителни имоти. Но след 9 септември 1944 г. те са разграбени, стопанството е разрушено, а монасите - прогонени. Впоследствие в края на 60-те тодини светата обител частично е възстановена, но през 1972 г. пожар унищожава 100-годишните манастирски сгради и дървения покрив с купола на черквата. Скоро след това е възстановен само храмът на "Св. св. Кирил и Методий", но без съществувалия дотогава купол. Храмът, една помощна постройка и аязмото-чешма са единствените сгради останали от стария манастирски комплекс.

Манастирът "Св. св. Кирил и Методий" е в Софийската духовна околия на Софийската епархия. Той е действащ, но няма килии и е без монаси. Храмът, "Св. св. Кирил и Методий" отваря врати всяка събота и неделя. Между дърветата са изградени маси и пейки за поклонниците, а наблизо има аязмо-чешма с течаща планинска вода. Храмов празник е 11 май - патронния ден на Манастира, в който Светата Българска Православна църква почита Равноапостолните Солунски братя просветители Св .св. Кирил и Методий и успението Кирилово, на 30 октомври се чества и празника на Свети Крал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във