Банкеръ Daily

Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров:

Любопитен съм да чуя каква е стратегията на служебния кабинет за газа

Мерките, които Европейският съюз предвижда по отношение на компенсациите заради високите цени на електроенергията, в по-голямата си част вече действат в България. Това каза пред БТВ бившият председател на КЕВР Станислав Тодоров.

"В България всички компенсации идват от свръхпечалбите, които се вземат от държавните дружества. Това, към което се стреми Европа, в България вече е факт. Това, към което трябва да се стремим, е тези препоръки да бъдат наложени на всички производители на електроенергия, а не само на държавните", заяви Тодоров.

По отношение на потребителите на газ може да се въведе програма за компенсации на битовите потребители, както беше направено това миналата зима. Второто нещо е втората газова връзка с Гърция да бъде вкарана в експлоатация възможно най-бързо, посочи той.

"Можеш да кажеш, че газът е скъп, ако можеш да си позволиш да не го потребяваш. България не може да си позволи да не потребява газ през зимния период. Още съм любопитен да чуя каква е стратегията на служебния кабинет за доставките на природен газ", подчерта бившият шеф на КЕВР.

"Тази зима битовите потребители няма от какво да се страхуват, но остава въпросът за тези бизнеси, които имат директни договори с "Булгаргаз". Очаквам да чуя каква е стратегията на служебното правителство. Може пък действително да намерят по-евтин газ", коментира Станислав Тодоров.

По думите му обаче в момента няма никакъв шанс да бъдат подновени доставките от "Газпром" за България. "Много силно се надявам служебното правителство да осигури доставките поне за ноември, декември и януари, защото може да се окажем в ситуация, когато има ново редовно правителство и то завари неосигурени доставки за зимата", каза още Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във