Банкеръ Daily

Общество и политика

Литературната 2019-а – под знака на тъгата

Георги Господинов на церемонията по връчването на наградата "Ангелус" в Полша.
S 250 6fb9cebd ecf1 43e6 9628 8edb62f29f1f
S 250 811a935a 8c64 4151 98fd 4095204331db
S 250 7a8230c4 9bb1 40cd 89b4 d1df833e5642

По конкурсната програма „Помощ за книгата” 2019 г. Министерството на културата финансира шестдесет творчески проекти в областта на книгоиздаването, а 23 отхвърли. Максималният размер за финансиране на проектно предложение бе до 2 500 лева. Предварително бе обявено, че приоритетно ще се финансират творчески проекти в областта на художествената литература, хуманитаристиката, книгите за деца и юноши, превода на български автори на чужди езици, както и издания, посветени на културното наследство и съвременната култура.

При бърз преглед на одобрените 60 проекта прави впечатление, че в пълен размер субсидията получава проекта на издателство „Персей” -„Петима от най-големите романисти на XX век“ на Симеон Хаджикосев. Други одобрени проекти за подпомагане с близка до максималната сума са: Сборник „Вечно живите“ - забравени есета за световни класици от Стефан Цвайг (за него издателство „Коала прес” получава 2300 лева); „Астрофил и Стела“ на сър Филип Сидни (2300 за издателство за поезия „ДА”); и „Перо, натопено във времето” на автора на над 30 издадени книги Христо Черняев (издателство „Мултипринт“ също е подкрепено с 2300 лева).

В някакъв смисъл това са най-скъпите подаръци - книги - на Министерството на културата за 2019 година. Но ако вие все още се чудите какво да подарите за четене на важен за вас човек – ще ви предложим и други заглавия. Те са едновременно и съдържателни, и „на върха вълната”:

Физика на тъгата

Романът на Георги Господинов тази година бе отличен с престижната полска награда „Ангелус”, връчвана за най-добра прозаична книга на жив автор от Централна Европа. Тази награда за първи път се връчва на българин. Като контрапункт на тъгата, изпълнила литературната 2019 г. – разделихме се и с литературоведа Никола Георгиев (малко след като излязоха трите му тома Литературоведският Вавилон), с англициста Владимир Трендафилов, с многообещаващия поет Николай Атанасов. 

Световен ли е „Нобел”?

В литературоведското изследване на Амелия Личева читателят влиза в ролята на детектив, разкриващ конспирации – защо един писател е получил Нобел, а друг – години наред само мечтае за него;

Драматургия. Театрална естетика на Александър Пушкин

Но ако пиесите не са вашата страст, може да изберете новоиздадения двуезичен сборник със стихотворения на Паул Целан.

Ако пък предпочитате исторически изследвания, то за вас е двутомникът Розата на Балканите от историка проф. Иван Илчев, с подзаглавие „Кратка българска история за любопитни читатели” с Том I - историята на България до края на XIX век и Том II - историята на България през XX век.

А като стана дума за история, не можем да не отчетем, че 30-годишнината от промените през 1989 г. също намери своето достойно място в литературните събития на изминаващата година: поетите Ани Илков, Борис Роканов и Владимир Левчев и Ангел Ангелов – Джендема представиха в няколко града както първите си, така и най-новите си стихове. Срещата им с публиката бе под надслов „30 години по-късно”.

За изминалите тридесет години книга написа и вицепремиерът и министър на отбраната от началото на 90-е - историкът проф. Димитър Луджев. Той също през тази година издаде двутомник Преходно време. Личности, идеи, събития. История по…и отвъд документа. И докато проф. Луджев си наложи отново да преживее нелеките епизоди от близкото минало, колегата му проф. Веселин Методиев намери утешение в писането за минали величия - Един много добър човек. Константин Стоилов и политическата добродетел. Все пак усилията му не бива да се подценяват – защото там, където е политическата добродетел, там процъфтяват и други благородства - финансови, банкерски.

 

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във