Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛИТЕКС КОМЕРС ИЗГОРЯ В БУБ

Над 11.3 млн. лв. са всички задължения на Балканска универсална банка, чийто лиценз бе отнет на 29 февруари 2000 г. със заповед на управителя на БНБ Светослав Гаврийски. Заповедта не подлежи на обжалване и съдът трябва да назначи синдици на банката, които ще избере от списъка на БНБ. Дотогава управлението й ще остане в ръцете на досегашните квестори Жельо Добрев и Кирил Коташев. До 15 март те трябва да изготвят списъка със сметките на граждани и фирми, които ще бъдат възмездени от Фонда за гарантиране на влоговете.


Както в.БАНКЕРЪ вече писа, в момента във фонда има над 31 млн. лв., а максималната сума, която той може да изплати на вложител в затворена банка, е 6.9 хил. лева. До края на март 2000 г. клиентите на БУБ ще знаят какви суми ще получат от фонда и коя банка ще им ги изплати. Миналата година, когато фалира Кредитна банка, вложителите й получиха парите си от касите на ОББ.


БУБ загуби лиценза си, тъй като повече от седем дни не е платила наредени от нейни клиенти преводи за над 800 хил. лева. Най-голяма е сумата на Булгарконтрола ЕАД, която си е поискала над 780 хил. лева. Не е ясно какви са причините, поради които държавното дружество е държало във въпросната банка подобна немалка сума, и по какъв начин сега шефовете му Явор Николов, Румен Бухлев, Венцислав Марков и Стефка Доралийска ще си върнат парите?


Освен това БУБ не е направила вноската си от 14 хил. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете. Сам по себе си този факт е достатъчен БНБ да й отнеме лиценза.


На 18 февруари 2000 г. Литекс Комерс на Гриша Ганчев е предявил за плащане на БУБ два записа на заповед за общо 2 млн. лева. Те са издадени от председателя на надзорния съвет на банката Васко Нинов, чиято фирма Ники Стар е един от акционерите на банката. БУБ пък е поръчител (авалист) по издадените от Нинов записи на заповед в полза на Литекс Комерс. При създалата се ситуация (отнемането на лиценза на БУБ) фирмата на Гриша Ганчев ще получи само 6.9 хил. лв., а за останалите средства ще чака и ще се надява бъдещите синдици на банката да съберат достатъчно средства, за да се разплатят първо с обезпечените кредитори, а после с Фонда за гарантиране на влоговете. Едва след това, ако останат пари, което е малко вероятно, синдиците на БУБ ще могат да възмездят фирмите, които имат вземания от нея.


Освен парите на Литекс Комерс в БУБ ще изгорят и около 900 хил. щ. долара на фирма Кортес. През есента на 1999 г. синдиците на КАПИТАЛБАНК Добри Тасев и Тихомир Трендафилов преведоха над 850 хил. щ. долара по сметката на тази фирма в БУБ. В края на миналата година обаче Кортес сключва договор с БУБ, по силата на който се съгласява да разсрочи своето вземане от банката на Васко Нинов. Но както доказаха последвалите събития, и това не й помогна да излезе от финансовото блато.


БУБ дължи също 2.5 млн. щ. долара на фалиралата БАЛКАНБАНК и още 180 хил. щ. долара на обявената в несъстоятелност КАПИТАЛБАНК. Синдиците на бившата банка на Красимир Стойчев и Ангел Първанов са наредили на БУБ да им върне парите чак на 22 февруари 2000 година - седем дни преди отнемането на лиценза й.


Но синдикът на БАЛКАНБАНК Валентин Георгиев, както и колегите му от КАПИТАЛБАНК Добри Тасев и Тихомир Трендафилов трябваше да си поискат парите от БУБ още през юли миналата година, когато промените в Закона за банките задължиха всички затворени кредитни институции да прехвърлят парите си в банки, които обслужват бюджета. Синдикът на БАЛКАНБАНК обаче има оправдание за своята пасивност. По искане на лихтенщайнска фирма, която все още не е призната за кредитор на БАЛКАНБАНК, всички сметки на въпросната банка са блокирани, въпреки че според юристи никой не може да запорира сметките на синдика на обявена в несъстоятелност кредитна институция.


В началото на тази година Валентин Георгиев лансира идеята да прехвърли на Васко Нинов вземането на БАЛКАНБАНК от БУБ, като срещу това получи един от легендарните изумруди на базираната в Ирландия Боденстаум инвестмънт. Но фалитът на БУБ явно е попречил за осъществяването на тази операция.


Въпросните изумруди бяха за БУБ нещо като манна небесна, от която тя така и не вкуси, за да се възроди. Защото и другата замислена операция с тях - да послужат за увеличение на капитала на банката, се провали.


Някой обаче явно е успял да изяде целия депозит на Балканска универсална банка в атинския клон на кипърската Банк ъф Сайпръс. Там трябваше да има над 4.5 млн. щ. долара, но квесторите на БУБ откриха, че в нея събират прах само 727 щ. долара. Къде са отишли останалите пари все още не е ясно, тъй като гърците така и не са предоставили на българската страна пълна информация за движението по тези сметки. Засега квесторите са установили единствено, че в края на май 1999 г. в сметката е имало малко над 2000 щ. долара. От Банк ъф Сайпръс мълчат и по много по-важни въпроси: каква е била сумата в сметката в момента на нейното откриване, кой и на какво основание е теглил пари от нея. Сред финансовите среди у нас се коментира, че въпросният депозит е служил като обезпечение по банков кредит, отпуснат на няколко офшорни фирми, които са станали акционери на БУБ през лятото на 1998 година. Дали това е вярно и кои са били въпросните фирми, ще изясняват бъдещите синдици на фалиралата българска банка. Освен този въпрос те ще трябва да изяснят и съдбата на 27 кг цирконий, който се води в активите на банката на стойност 4 млн. лева. Според специалисти по търговията със стратегически метали съществува специален ред за придобиването на този вид стоки и ако той не е спазен, металът може да бъде конфискуван. Другата версия е, че това, което притежава БУБ, не е цирконий, а сплав от далеч по-евтини метали. И нищо чудно в хода на несъстоятелността да се окаже, че споменатият актив не струва 4 млн. лв., а хиляди пъти по-малко. Така ще се повтори историята с депозита на банката в атинския клон на Банк ъф Сайпръс, но по-нашенски вариант. И двата случая вероятно няма да са последните чудесии, с които ще се сблъскат бъдещите синдици на Балканска универсална банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във