Банкеръ Daily

Хасан Адемов за преговорите за правителство:

Липсват стратегическите мерки в социалната политика

"В тези над 50 позиции, около които се обединиха преговарящите бъдещи коалиционни партньори, липсват стратегическите мерки. Една такава дискусия не трябва да влиза в детайли. Липсват стратегически цели, социални индикатори, няма натурални показатели, разчети. Всичко предстои в бъдеще време. Тези дискусии са просто говорилни... Необходимо е по-ефективно съдържание, което да помогне за изготвяне на програма на управление на следващо управляващо мнозинство". 

Това коментира пред БНР Хасан Адемов от ДПС по повод коалиционните преговори в сферата на социалните въпроси. Адемов е бивш член на парламентарна комисия по социална политика. 

Според него прави лошо впечатление, че участници в дискусията са демонстрирали непознаване на действащото законодателство. 

"В дискусията по социалните въпроси не беше споменат европейският стълб на социалните права, за мен това е притеснително", отбеляза той. 

Адемов подчерта, че ДПС са за правителство, което да решава проблемите в секторните политики и заяви готовността на Движението да бъде съветник на бъдещите управляващи. 

"Има важен въпрос, на който не се даде отговор. По темата за пенсиите. Ако не се приеме бюджет до края на годината, от началото на следващата ще се харчи по 1/12 от актуализирания вариант на бюджета за 2021. В Кодекса за социално осигуряване е записано, че след 25 декември 2021 година коефициентът за година стаж от 1,2 на сто се увеличава на 1,35 на сто, което означава увеличаване на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има само за 6 дни. От къде ще се вземат тогава необходимите пари", допълни Хасан Адемов. 

По думите му вместо да се чертаят разделителни линии между партиите в парламента, "Продължаваме промяната" е трябвало да потърсят експертизата на всички, които ще участват в новото Народно събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във