Банкеръ Daily

Д-р. Таня Андреева:

Липсват предписанията за COVID-19 към училищата

Рискове винаги има, но в медицината има две много хубави думи – превенция и профилактика. Очаквам закъснелите вече предписания на здравното министерство да бъдат подадени към училищата и университетите. Това заяви бившият здравен министър Таня Андреева, която заемаше поста в кабинета на Пламен Орешарски.

Андреева посочи като сериозен пропуск все още не "спуснатите указания”. Според нея е необходимо да има уточнени мерки до най-малки детайли – дори какви дезинфектанти ще се ползват и кой ще отговаря. "Аз знам, че в някои училища няма дори сапун, още преди COVID", уточни тя. 

Според нея създаването на работна група между Министерството на здравеопазването и Министерството образованието не е правилният ход. 

"Изпитвам ужас от създаването на работни групи, които трябва да решат нещо, което всеки един специалист по обществено здраве може да седне и да напише. Създаването на работни групи губи много време", уточни бившият министър. 

По-заинтересовани от това децата да са здрави няма от родителите, подчерта Андреева пред bTV. Тя попита дали при случай на COVID-19 в някой клас ще има ефективна карантина за целия клас, или той ще продължи да ходи на училище, но без никакъв контакт с други класове – т.е. кои учители тогава ще ходят да изучават съответния клас и при какви условия.

Бившият здравен министър даде пример с Гърция и тяхната стратегия за COVID-19, разработена от най-добрите им специалисти в сферата на медицината и науката. Андреева изрази съжаление, че като общество ние сме силно разделени – на привърженици на доц. Мангъров и на привърженици на проф. Мутафчийски. 

Таня Андреева смята, че не се оправдават прогнозите за бейби бум заради карантината. От началото на годината до този момент са родени 42 хил. бебета, но са притеснителни абортите, които се правят, уточни тя. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във