Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Липсват политически визионери, обществото трябва да е водещо

"Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент... Очаква се официалното предаване на Националния план за възстановяване да се случи до края на юли... През следващата седмица Министерството на здравеопазването ще представи план за реакция, ако COVID ситуацията у нас се влоши... В бюджета има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка". 

Това обяви в интервю за БНР служебният премиер Стефан Янев. 

„Това, което заварихме в държавата, вече е пред очите на обществото. Дали е узаконен хаос, дали е картина, която трябва да ни притеснява – със сигурност отговорът е „да“. Не бих казал, че очакванията за ситуацията са били високи, но ме порази мащабът на това, което заварихме. Не съм очаквал нещата да се толкова драматични, колкото ги видяхме в реална картина. Тя вече бе представена на брифингите на отделните министри. Картината не е добра, но в същото трябва да кажем, че тази картина не е неизвестна на нашите сънародници. Ние сме знаели, че нещо в държавата не е както трябва, но сега виждаме пълния размер и мащабите на нещото, което заварваме. Това не е ревизия, защото не сме си поставяли такава задача. Първо, времето е малко и второ – не ни е това задача, а тя е да бъдат подготвени изборите. Опитваме там да съсредоточим усилията си. В същото време казахме на хората, че ще бъдем прозрачни и открити и ще ги запознаваме с това, което заварваме“. Така служебният премиер окачестви ситуацията в България, след като неговото правителство пое властта от третия кабинет на Бойко Борисов. 

Като пример за хаоса в държавата той посочи вече известния факт, че огромни суми са дадени на фирми, "които не само нямат проектна готовност, но при които тази проектна готовност може да отнеме години напред". "Авансите вече са платени с една неяснота дали тази фирма ще я има или няма да я има след 3-4 години", коментира министър-председателят.  

По повод предстоящите избори премиерът Янев коментира, че с приказки за манипулации на машинния вот лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се готви предварително да се оправдае за изборния си резултат. „Цялата последователност на действията в изборния процес се контролира от ЦИК, в която парламентарните партии имат своите представители. Изборният процес не само се контролира, а се предопределя от ЦИК. Ако партиите, които имат претенции, че машинният вот може да се манипулира, не са представени в ЦИК, аз бих ги поканил на специален брифинг, на който процесът да им се обясни. Но при условие, че те са вътре, за мен е малко странно да чувам подобни изказвания. Логиката е, че тези, които говорят най-много, че вотът може да бъде манипулиран, се опасяват, че социологията, която в момента им дава определени посоки, не е това, което се представя. По този начин те подготвят привържениците си за различни резултати, от тези, които се очакват", допусна служебният министър-председател.  

Той поясни, че служебното правителство работи в рамките на закона, за да ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11 юли парламентарни избори. 

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията", убеден е премиерът. 

Според Янев в българския политически живот се забелязва отдалеченост - неангажираност на хората с политическия живот. 

"Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо - партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление... Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее", подчерта той. 

Янев поясни още, че освен да организира изборите и да представи факти за делата на предишния кабинет, неговото правителство в момента прави и преглед на законодателната рамка от гледна точка на лоши практики и лобистки текстове. "Всеки министър в сектора, за който отговаря, подготвя пакет от потенциално добри законодателни промени, които да представим евентуално на 46-то НС след неговото избиране и конституиране. Целта е да се прецени дали и как да се направят промени в законодателната рамка, които да отговарят на обществения интерес", поясни Стефан Янев.  

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални. 

"Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира", отбеляза той. 

На въпрос защо огласените от служебния кабинет скандални практики на правителството на Борисов не са представени на прокуратурата Янев отговори, че всъщност там, където има данни за престъпления, материалите вече са предадени. "Други се в процес на оценка, след която те също ще бъдат внесени. Това е процес на оценка, който обаче не ни е основна задача. Както казах, нашата основна цел не е да правим ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено, не бързаме да говорим в бъдеще неопределено време. Да, има вече документи, които са дадени в прокуратурата, може би ще има и други, но когато това стане, тогава те ще бъдат оповестени", обобщи Янев.

Премиерът посочи, че в момента имаме типично надпартийно правителство. 

"В работата ни не е имало партиен натиск откъдето и да било... Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи", каза още премиерът. 

По темата за бюджета Янев коментира, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка. 

"С постановление взехме почти 500 млн. лева от "Автомагистрали" и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им - мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40", обясни той. 

Министерството на здравеопазването работи по план за реакция, ако ситуацията с коронавируса у нас се промени. Планът ще бъде представен през следващата седмица, като фокус в него ще бъде ваксинацията като единственият начин за смекчаване на тежки последици от нова вълна. 

"Обсъжда се възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери... Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини", призна премиерът. 

Стефан Янев изрази надежда, че до края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във