Банкеръ Daily

Общество и политика

Липсва подкрепа от лекарите за имунизацията

Липсва подкрепа от страна на лекарите в страната, и Българския съюз в частност, за имунизацията срещу COVID-19. Около това обединиха представители на Обществения съвет, който бе създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините на среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров. 

Той заяви, че в момента е най-подходящото време, за да положим общо усилие в борбата с пандемията у нас, като добави, че това не е само лична отговорност, а и такава към обществото в неговата цялост. 

Доц. д-р Александър Оскар обяви, че в момента България е на първо място по процент лекари, които оспорват и поставят под въпрос имунизирането, като е от изключителна важност личните лекари да се включат в организационния процес. 

Здравният министър е категоричен, че предвид случващото се в Европа и вече видимото увеличение на новите случаи на коронавирус заради Делта варианта не можем да очакваме, че държим нещата под контрол. Кризата не е под контрол, подчерта той и добави - никой не може да прогнозира с пълна точност кога ще има нова вълна на вируса в България.
Според д-р Кацаров решението е следното: Простичко е, доказало се е вече - да се ваксинират повече хора. Той обаче подчерта, че не бива хората да бъдат принуждавани да се ваксинират, но и каза, че при само 25% ваксинирани в България и то не всички с пълен имунизационен курс (с такъв са около 12%), няма как да говорим за обществена здравна сигурност по темата COVID-19.

"Сега е време да вземем решение като общество", подчерта проф. Мира Кожухарова, главен съветник на здравния министър. Тя беше категорична и за друго - който е изцяло ваксиниран, е защитен срещу индийския коронавирус вариант Делта.

И Кацаров, и Кожухарова помолиха представителите на Обществения съвет, които служебният здравен министър определи за авторитетни хора, на които може да се вярва и обществото вярва, да се активизират, за да тръгне отново ваксинационният процес. В момента той реално е спрял, смята председателят на вече преобразувания ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Когато убеждаваме хората, трябва да им дадем личен пример - това беше едно от основните послания на срещата.

Официално беше представен новосъздаденият Съвет по ваксинация. Това няма да е политическа организация.

В него влизат представители на различни обществени организации и представители на различни малцинства и религиозни общности.

Целта, която си поставя съвета, е ваксинацията до есента да бъде максимално висока, както и борба с предразсъдъците срещу ваксините.

На първото заседание на съвета днес присъстваха представители на всички религиозни общности у нас, освен на православната църква.

Сред членовете на съвета са и разпознаваеми и популярни лица, които да увеличат нивото на обществено доверие във ваксините. Това са например оперната прима Александрина Пендачанска, водещата Нана Гладуиш, като съветът ще бъде отворен и за други хора, желаещи да споделят свои идеи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във