Банкеръ Daily

Омбудсманът в Страсбург:

Липсата на план Б при дигитализацията компрометира основни права на хората

S 250 b6f44e0c ee80 4d5f 8f6b abc26bb9b494

Омбудсманът Диана Ковачева взе участие в двудневна среща на европейските омбудсмани в Страсбург, посветена на ефекта на дигитализацията на администрацията върху правата на хората.

В изказванията си проф. Ковачева подчерта, че дигитализацията е важна, защото услугите ще станат по-бързи, по-евтини и по-удобни за хората. В същото време обаче тя предупреди, че държавата винаги трябва да има план Б, за да няма сривове, каквито се случиха в България тези дни и от които пряко пострадаха хиляди пенсионери. Става дума за хакерската атака срещу системи на държавното дружество „Български пощи“, като сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които в последствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им удължен. Друг пример, който Диана Ковачева даде бе с преминаването изцяло на електронни рецепти, срещу което тя остро възрази в становището си, изпратено преди дни до Здравното министерство. В позицията си омбудсманът бе категорична, че премахването на хартиените рецепти от 1 май и заместването им с електронни ще ощети предимно възрастни хора и хора с увреждания и реално ще затрудни достъпа им до медицинска грижа. 

В изказването си омбудсманът посочи още, че COVID пандемията ускори дигитализацията, но когато системата далеч не е готова да представи дигитални услуги, които отразяват специфичните нужди, именно на хората с увреждания, те не могат да се възползват от това предимство. 

„Дигитализацията може да доведе до неравенства, изключване и нарушение на здравни, образователни и социални права. Типични пример са и децата със специални образователни потребности, които така и не успяха да се възползват от онлайн обучението и образователният дефицит при тях се задълбочи поради липса на специализиран и адаптиран софтуер и подготвени преподаватели“, каза още проф. Ковачева.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева проведе среща и с комисаря по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович и с Комитета по изтезанията в Съвета на Европа, като ги запозна с основните изводи от доклада на Националния превантивен механизъм към Омбудсмана за 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във