Банкеръ Daily

Надежда Йорданова:

Липсата на ефективна прокуратура поражда усещането за липса на справедливост

.Липсата на ефективна прокуратура е основната причина за усещането за липса на справедливост, както сред гражданите, така и сред бизнеса". Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова пред участниците в Годишната среща на правителството с бизнеса.

"Важни престъпления или не се разследват, или дори и да започне разследване, те се слагат на трупчета. Всъщност това е голямата власт на прокуратурата, дали да разследва едно престъпление, дали да повдигне едно обвинение, или опреден казус да го сложи на трупчета и да застрашава живота на всеки един от нас. И най-големият проблем за това е, че на върха на тази пирамида имаме главен прокурор като институция, за който липсва ефективен контрол за разследване и за търсене на отговорност", коментира тя.

Йорданова увери, че такъв механизъм е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост. Предложената форма не изисква промяна в Конституцията и според нея, съдия, а не прокурор ще може да разследва Обвинител номер едно, обясни правосъдният министър.

Надежда Йорданова каза още, че ще се срещне с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в четвъртък сутринта. Кьовеши пристига утре в България по покана на премиера Кирил Петков.

Министър Йорданова анонсира, че с Кьовеши ще обсъди промяна в Наказателния кодекс, така че да се гарантира по-ефективно разследване на престъпления, свързани с европейски средства.

Въпросът за  отстраняването на главния прокурор Иван Гешев няма да е тема на разговора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във