Банкеръ Daily

Общество и политика

Липса на кворум удължи предизборната ваканция на депутатите

Народното събрание не събра кворум и няма да работи в петък. При втория опит за начало на днешното заседание се регистрираха едва 112 народни представители, при 121 необходими. При първия опит депутатите в залата бяха още по-малко - 106-ма.

По програма народните парламентът трябваше да разгледа предложение за удължаване на работата на анкетната комисия за хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха данните на 5 млн. граждани.

В рамките на парламентарния контрол бе предвидено участие на премиера Бойко Борисов, който трябваше да отговаря на въпроси от лидера на БСП Корнелия Нинова.

ГЕРБ и БСП очаквано размениха остри реплики.

"Изводът ми е, че страхът да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма", заяви соцлидерката Корнелия Нинова по адрес на министър-председателя. 

"Ще ви разкажа, сега ми излезе един спомен от едно интервю на един генерал, шеф на НСО на парламента. "Винаги усещаме, кога едно правителство си тръгва. Когато министър-председателя отказва да идва в парламента да отговаря на въпроси или ако случайно дойде иска от нас да го извеждаме от страничния вход", добави Нинова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори задочно, че петък е ден на опозицията и тя е трябвало да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера. ""Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони", посочи Дариткова. 

Ръководителят на депутатите от управляващата партия поясни, че според правилника на следващо заседание при парламентарен контрол и при присъствие на Корнелия Нинова, ще може да се зададе отново този въпрос и да му бъде отговорено.

От БСП упрекнаха Борисов, че е некомпетентен и че го е страх лично от Корнелия Нинова, дори повече отколкото от парламентаризма. 

Следващото заседание на парламента ще бъде на 30 октомври заради ваканцията около местния вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във