Банкеръ Daily

Общество и политика

Липса на кворум провали първия вот по казуса "Николов"

Липса на кворум в пленарната зала на Народното събрание провали първото гласуване за днес. На днешното си заседание парламентът трябва да гласува решение, с което да излезе от сложния юридически казус с изтеглената номинация на Пламен Николов за премиер от името на "Има такъв народ".

Зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин предложи 15-минутна почивка, за да се реши как да продължи дневният ред при така създалата се ситуация.

По-рано от ПГ на "Има такъв народ" обявиха, че напускат пленарната зала и няма да участват в гласуването на оттеглената кандидатура на Пламен Николов. Заявиха още, че ще се върнат след това, за да продължат дебатите.

Престанете да обвинявате нас. Ние не сме проблем, ние сме решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори, каза от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Ивайло Вълчев. В декларацията, която прочете, той обяви, че останалите партии в парламента през годините винаги са били в съглашателство.

"След като тези дни говорехте за исторически шанс, сега имате историческия шанс да бъдете отново заедно, както сте били винаги", заяви Вълчев.

Слез като слезе от трибуната, журналисти го попитаха дали ще има нов вот, или има възможност да подкрепят трети мандат на друга партия, на което той отговори: "Твърде е рано да говорим за такова нещо все още".

Предложеният за финансов министър Пламен Данаилов от своя страна заяви, че "всичко е изчерпано като разговори": "Само и само някой да се упражнява по реторика от трибуната, в реториката атака срещу личността е последният аргумент. Аматьорски изпълнения гледаме в момента", каза той. Данаилов подчерта, че в момента е по-важно да се формират комисии, защото без тях няма как да се приемат закони – а те след това трябва да се изпълняват от всяко правителство, било то служебно или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във