Банкеръ Daily

Общество и политика

Липса на кворум осуети гласуването на временна комисия за конституцията

Липса на кворум в пленарната зала попречи да бъде гласувано предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия, която да разглежда проекта за нова конституция. Присъстващите в залата се оказаха 104, при необходими 121. Наложи се заседанието да бъде прекратено, а точката за временната комисия - гласувана на утрешното заседание.

След дебати между ГЕРБ и БСП по темата за новия върховен закон, социалистите поискаха поименна проверка и демонстративно напуснаха залата. 

Предложението за създаване на временната комисия бе включено извънредно в дневния ред един час преди края на работния ден за депутатите. Идеята е комисията да обсъжда проекта на ГЕРБ за нова конституция и да предлага промени по него в следващите 2 месеца. Всяка парламентарна група трябва да участва с по трима депутати. Участие ще вземат и трима народни представители, които не членуват в парламентарни групи. 

По време на дебата от левицата категорично заявиха, че техни представители няма да участват в състава на комисията. Те определиха проекта за нова конституция като вреден и подчертаха, че единственият изход от политическата криза в страната е оставка на правителството. 

Против формирането на комисията се обявиха и вече независимите депутати, които преди 2 дни напуснаха групата на БСП. 

От управляващата партия обвиниха социалистите, че не искат да откликнат на желанието на протестиращите за свикване на Велико народно събрание.

"Против сте свикването на Велико народно събрание, против сте промяната на конституцията, но виждаме, че около президента и лявото политическо пространство имало готвещ се конституционен проект. Любопитно ми е как ще реагирате, когато излезе президентският конституционен проект. Може би той ще е съвършен? Откликнете на исканията на протестиращите. Те искат Велико народно събрание“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

От "Обединени патриоти" определиха проекта за нов основен закон като "опит за промяна на системата“ и подкрепиха стъпката да се създаде временна комисия, която да се занимава с него.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във