Банкеръ Daily

Общество и политика

Лиляна Павлова възмутена от фалшива новина: Не съм казала лоша дума за пенсионерите!

Отново! Отново фалшива новина за думи, които уж съм произнесла пред реално проведен форум в Брюксел. Измислена публикация от сайт, гордеещ се със „зверските си новини“, ми приписва изказване, с което не само съм наранила съкровеното чувство на уважение и преклонение пред труда и постиженията на родителите ни, но и съм противопоставила живота и значимостта на млади и стари. Това коментира министърът на европредседателството Лиляна Павлова на страницата си във Фейсбук. Повод за възмущението на Павлова е новина, публикувана в сайт, със заглавие: "На възрастните им остават 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме "грешни пари" в тях".

"Всички, които присъстваха на конференцията в столицата на Европа, ще потвърдят, че не съм изричала думите, които ми се приписват. Дори и не съм помисляла да сравнявам перспективите пред един или друг човек на база възраст или продължителност на живота, както е написал “мозъчният тръст” за лъжи. Пенсионерите- нашите баби и дядовци, майки и бащи, са заслужили уважението и възхищението ни с достойния си труд и начин на живот. Техният пример е това, което следваме ние, което следват и младите хора. Техният опит е основата, върху която градим бъдещето, мечтите си…

Отдавна говорим за фалшивите новини и аз продължавам да се изненадвам от лекотата и безкритичността, с която те се разпространяват. Точно затова на дискусията ,,Защо Европа е от значение - младите говорят" акцентирах върху бъдещето на младите хора и ключовите умения – цифрови и социални, които те трябва да притежават. Критичното мислене и способността да различаваш истината от лъжата е трудно, но задължително условие в динамично променящата се информационна среда, в която всеки може да произведе „новина“ и да я разпространи. Ще си позволя да използвам част от цитат на журналиста Джоузеф Пулицър, който казва, че най-необходимото нещо за една новина е „точност, точност и пак точност“. Днес в сайтове с анонимни автори и неясна собственост точността не просто липсва, но и никога не е била в дневния им ред. Точността е заменена с тежки манипулации и лъжи.
Информираният човек има избор, информираният човек е свободен", написа Павлова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във