Банкеръ Daily

Общество и политика

Лиляна Павлова иска да обедини всички страни от ЕС

По време на Българското председателство ще търсим обединението на всички държави -членки, за да запазим европейския дневен ред и посока. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на международна конференция "Качество на европейската интеграция на България – 10 години след присъединяването" в Нов български университет.

Павлова посочи, че членството на България в ЕС е станало национална кауза, а българското председателство съвпада с тежък момент за Европа. "България, която беше разглеждана само като ползвател на европейски фондове, най-бедният член на обединението и външна граница на ЕС, изпълни критериите за икономически растеж и стабилност, за да стане достоен член на Съюза", заяви тя.

"Поемаме ясен ангажимент да бъдем неутрални, балансирани и твърди, където се налага в името на единството и солидарността. Българското председателство ще има три основни послания – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, каза още Павлова. По думите ѝ става въпрос за консенсус по всички важни теми като сигурност и миграция, Черноморско сътрудничество и т.н. "Конкурентоспособност в нелеките пътеки, които предстоят – икономически и паричен съюз, засилване на социалното измерение и кохезията с поглед към политиката на съюза след 2020 г.", посочи Павлова

Министърът увери, че екипите на всички нива са готови за поставените предизвикателства и "вярваме, че с подкрепата на Франция и Германия, която получи премиерът Бойко Борисов, ще работим за това да подредим Европа по нов начин".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във