Банкеръ Daily

Общество и политика

Лиляна Павлова готви сериозни глоби за шофьорите без винетка

Въвеждаме компенсаторна такса като глоба срещу водачите, които карат без винетка, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти при инспекцията на виадукт "Елешница".

"В момента са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще бъдат инициирани законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните превозвачи. Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще минимизира в максимална степен опитите за злоупотреба и шофиране без винетки", обясни министърът.

Павлова допълни, че при проверки това лято е установено, че около 95 на сто от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. "Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо", е подчертала Павлова.

Вчера бе съобщено, че годишната винетка вече ще важи от 1 януари до 31 декември. Така срокът на валидност се синхронизира с календарната и бюджетната година.

Това е пореден удар за шофьорите, след като от началото на тази година правителството вдигна драстично цената на винетката за леки автомобили от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на седмичната – от 10 на 15 лв. Сега винетките ще важат и месец по-малко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във