Банкеръ Daily

Общество и политика

Лиляна Павлова чете лекции на румънски студенти

Искаме да засилим сътрудничеството между страните от Балканите, като се подкрепяме едни други и в сферата на образованието. Около това послание се обединиха министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и проф. Ремус Прокопие, ректор на Националното училище по политически и административни науки в Букурещ.

Двамата се срещнаха преди лекцията на министър Павлова пред студентите на едно от най-престижните учебни заведения в Румъния на тема „Първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 – приоритети и предизвикателства“. Към срещата се присъедини и Виктор Негреску, министър по европейските въпроси на Румъния, който не само е завършил Националното училище по политически и административни науки, а и преподавател там.

Министрите и университетското ръководство си обещаха да направят всичко възможно да активизират незабавно процеса на партньорство в областта на висшето образование не само между двете страни, но и да инициират широка балканска среща, посветена на възможностите за сътрудничество между балканските университети. Амбициозната цел на домакините е размяната на кадри да започне още от този учебен сезон.

Участниците в срещата отчетоха като грешка на балканските страни, че с приемането им в европейската общност всички са обърнали поглед към възможностите на европейските програми и партньорство с университетите на Франция, Италия, Испания, Германия и др., а са загърбили комуникацията и сътрудничеството помежду си. Преподавателите отбелязаха, че имат студенти от цял свят, включително от Африка, Близкия Изток, Китай и Русия, но нямат студенти от България, Сърбия или Гърция, страни, които са на ръка разстояние едни от други.

„Важно е да говорим помежду си, важно е да действаме заедно“, каза ректорът на румънския университет, известен като „ковачницата на кадри“ на северната ни съседка, проф. Ремус Прокопие.

По-късно в лекцията си министър Лиляна Павлова запозна студентите с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и с позициите на страната ни по теми от общ двустранен и от регионален интерес. Тя обърна внимание, че амбицията на страната ни е да бъде Балканско председателство и да извоюва обещание за бъдеща европейска перспектива за съседните страни и по-важното - да инициираме изграждането на свързаност между страните от Западните Балкани и да гарантираме общата сигурност на територията. Тя се спря и на бъдещите общи приоритети на България и Румъния като запазване на кохезионната политика за по-бедните страни и възможностите за развитието на Дунавското и Черноморското сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във