Банкеръ Daily

Общество и политика

Лили Иванова и още 7 изтъкнати творци ще получат пожизнени пенсии

Депутатите одобриха предложението на Министерския съвет за отпускането на пожизнени парични награди на осем творци за особени заслуги към българската държава и нацията. Предложението беше внесено от министъра на културата Боил Банов на основание на членове от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Пожизнена пенсия в размер на 700 лв. месечно ще получават Лили Иванова, проф. Анатоли Кръстев - музикант и педагог, Анжел Вагенщайн - писател и сценарист, Георги Дюлгеров - режисьор и сценарист, Иван Стайков - музикант и поет, Иван Иванов - поет и Христо Ганев - режисьор и сценарист.

Народното събрание одобри и пожизнена награда от 500 лв. месечно да получи Андрей Дреников - композитор и музикант, за изключителните му постижения и за цялостния му принос в областта на културата.

Пожизнените парични награди за творци бяха създадени през 2013 г. след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция, са изчезнали.

"Хора, които са дали страшно много на българската култура, духовност и нация е обидно да получават мизерни пенсии и да карат недостойни старини", посочи Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във