Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидерът на "Русофили" обвинен в шпионаж, Решетников със забрана за влизане в България

На руския гражданин, заместник-председател на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" - генерал Леонид Решетников, е наложена забрана със срок от 10 години за влизане на територията на България, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Решението е част от разследване за шпионаж. Решетников е и бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия.

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност, разясни обвинител №1. Малинов е освободен е от ареста под гаранция от 50 000 лв., но е със забрана за напускане на страната. 

Прокуратурата е повдигнала обвинение на председателя на движението затова, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трансфери на финансови средства покрай разследване за пране на пари. Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г. На 9 септември на територията на София, Брезник и Перник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти. Иззети са компютри, мобилни телефони и документи, които имат отношение към обвиняемия. Според събраните доказателства до настоящия момент Малинов е приел срещу заплащане да оказва влияние върху политическия живот на България, създавайки информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

От обясненията на зам.-главния прокурор Иван Гешев стана ясно, че е иззета докладна записка на руски език, изготвена от Малинов за геополитическа преориентация на страната ни към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

По думите на Гешев във въпросната записка лидерът на "Русофили" твърдял, че е необходимо създаването на икономическа основа чрез прехвърлянето на активи за над половин милиард евро от Цветан Василев към руския бизнес мен Константин Малофеев. В нея се казвало още контактът с Малофеев е осъществен по препоръка на ген. Леонид Решетников. Относно Малофеев и Решетников са налице доказателства, че осъществят дългогодишна съвместна дейност и участват съвместно в различни организации, сред които "Двуглав орел”, благотворителният фонд „Св. Василий Велики” и други.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Иван Гешев. 

Както "Банкеръ" писа, в понеделник бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов беше арестуван също заради съмнения, че е шпионирал в полза на Русия. Той е разпитван в продължение на 4 часа дали е давал информация на руската държава и какво е получил в замяна. От своя страна той е настоявал за факти, които да навеждат на мисълта, че изпълнява шпионска дейност. Разпитван е и за отношенията си с Леонид Решетников и олигахра Малофеев, както и за социологически проучвания, правени, когато Борисов е бил главен редактор на "Дума". По-късно му е разяснено, че е разпитван в ролята си на свидетел и е бил освободен.

Междувременно Леонид Решетников съобщи в профила си във Фейсбук за ареста на Борисов. Съобщава и че от един ден няма връзка и с председателя на движението Николай Малинов. Решетников е на мнение, че "американците са започнали кампанията "Руски шпиони в България".  

"А аз се чудех защо ми досажда журналист от Ню Йорк Таймс да му дам интервю, защо си спомни за мен - пенсионера. Няма какво да кажат и затова започнаха да говорят за имперски планове, глупости за възстановяването на Империята и Путин - цар. Опитват се да прикрепят нашето общество на Руското историческо просвещение "Двуглав орел", което работи само в Русия, към някои фантастични планове. Но това им е достатъчно, за да унищожат истинските български патриоти. Сигурен съм, че тези с акции сегашните български власти напълно дискредитират себе си в очите на българския народ. Само враговете на България могат да атакуват хората само защото те почитат традициите и историята", гласи останалата част от публикацията на бившия началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия.

Реакцията на президента Румен Радев - четете тук

Facebook logo
Бъдете с нас и във